Μέχρι σήμερα, ζούσα με την αυταπάτη, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως έκαναν την αυτοκριτική τους και προχωρούν για τις επόμενες μεγάλες μάχες της αριστεράς. Η αυτοκριτική βεβαίως συνίστατο στο δόγμα ότι “ο κόσμος δεν κατάλαβε τα θετικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”. Για κάποιους ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν συνιστά πραγματική αυτοκριτική αλλά σε κάθε περίπτωση η “η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή” που έλεγε και ο σύντροφος Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ.

Άλλωστε ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη βούληση για αυτοκριτική, ιδίως όταν επικυρώνεται με το κύρος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία και ενέκρινε το ΣΚ την Πολιτική Διακήρυξη. Ένα κείμενο με ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής. «Δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε, με δεδομένη την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων» λέει το κείμενο που επεξεργαστήκαν όσοι σύντροφοι έμειναν στα μετόπισθεν το τελευταίο δίμηνο. Τονίζει δε την ανάγκη για ανασυγκρότηση του κόμματος, «ώστε να αντιστοιχηθεί η κοινωνική και πολιτική του εμβέλεια με τον κεντρικό πολιτικό συσχετισμό». Δεν καταλάβατε; Δεν έχει σημασία. Άλλωστε η αυτοκριτική έχει αυτοαναφορικό χαρακτήρα.

Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ο “νέστωρ” του χώρου της συγκεκριμένης φράξιας της ελληνικής αριστεράς Αλέκος Φλαμπουράρης, δεν αποδέχεται ότι έγινε αυτοκριτική και συμβουλεύει να μη γίνει κιόλας. Η συζήτηση για τα αίτια της ήττας δεν έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου, δεν πρέπει και να ανοίξει. Όταν είσαι τεσσεράμισι χρόνια στην κυβέρνηση, η αντικειμενικότητα της γνώμης, όταν θέλεις να βγάλεις συμπεράσματα, δεν είναι εύκολη». Με άλλα λόγια ουδείς μπορεί να κάνει αυτοκριτική με θολωμένο το μυαλό από την εξουσία.

Ο Μάρκος ο Μπόλαρης όμως ξέρει ότι η αναμπουμπούλα είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα πάνω. Δεν θα μείνει μια ζωή υφυπουργός με αρμοδιότητες την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διπλωματία. Με ΠΑΣΟΚικό, αμένσιοτο “τάκλιν” μέσω Facebook στον Φλαμπουράρη χαρίζει στον λαό της αριστεράς ένα δοκίμιο περί αυτοκριτικής. Παραθέτω ένα απόσπασμα προς χάριν του ποιητικού πολιτικού λόγου, τον οποίο πολλοί αγάπησαν στην αριστερά:

Πολλώ μάλλον όταν θέλεις να κάνεις καινούργιο ξεκίνημα ! Δεν γίνεται νέα αρχή χωρίς αυτοκριτική της προγούμενης πορείας ! Δεν μπορείς να θεμελιώσεις χωρίς εμπιστοσύνη του άλλου, που εδράζεται στην ειλικρίνεια της αυτοκριτικής ! Ο έχων ώτα ακούειν, Ακουέτω !

Οι παλιοί, αγνοί συριζαίοι θεωρούν φυσικά ότι ο Φλαμπουράρης με τους αγώνες του, “έχει για πρωινό” τον Μπόλαρη. Είναι ίσως οι μόνοι που δεν θέλουν να αποδεχτούν αυτό που καταλαβαίνει ακόμη και ο κυρ-Αλέκος και ξορκίζει την αυτοκριτική. Ο “ΤΣΕΟ’ του κόμματος, την έχει κάνει τη στροφή και στόχος είναι να ασκηθεί κριτική στις αριστερίστικες ιδεοληψίες και σε όσους τις εκφράζουν. Είτε λεκτικά, είτε απλώς με την αισθητική τους.

Στη “νέα τάξη πραγμάτων” ο Μπόλαρης έχει ελπίδες να υποσκελίσει αυτούς που στήριξαν το κόμμα όταν βρίσκονταν στο 3%. Θα τσακωθεί λοιπόν με τα “τοτέμ” του ΣΥΡΙΖΑ για μια μάχη πιο κοντά στον Τσίπρα. Και κάτι μου λέει ότι θα κερδίσει.

Facebook Comments