Οι πρόσφατες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανοίγουν διάπλατα, σύμφωνα με τους αναλυτές, την πόρτα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους.

Η μεγάλη επιτυχία του ΟΔΔΗΧ στις αγορές, με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου όπου συγκέντρωσε προσφορές άνω των 7,6 δισ. ευρώ και «κλείδωσε» μία απόδοση της τάξης του 1,5% που αποτελεί και επίσημα ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, σε συνδυασμό με το ορόσημο των αρνητικών επιτοκίων (-0,02%) στην πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τριών μηνών, δεν πρόκειται να μείνει απαρατήρητη από τους οίκους.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι το πράσινο φως που δόθηκε στο σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, κάτι που όλοι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει ως βασικό προαπαιτούμενο για να ξεκλειδώσουν τα ratings της Ελλάδας.

Η στάση αναμονής που έχουν κρατήσει οι οίκοι αξιολόγησης από την ημέρα των εκλογών και μετά αναμένεται να «ξεσπάσει» σε κύμα αναβαθμίσεων το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι οίκοι θεωρούσαν ότι οι ταχύτητες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ήταν απόλυτα θετικά βήματα σε ότι αφορά την πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ωστόσο είχαν επιλέξει να περιμένουν να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η ιλιγγιώδης βουτιά του κόστους δανεισμού της Ελλάδας – και μάλιστα άνω του 65% σε σχέση με πριν έναν χρόνο που είχαμε βγει από τα μνημόνια – αποτελεί το απόλυτο χειροπιαστό αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, το σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο είχε καθυστερήσει χαρακτηριστικά η προηγουμένη κυβέρνηση, προχωρά και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, ενώ τα σχόλια των αναλυτών είναι θετικά. Η HSBC σημειώνει πως θα βοηθήσει να αφαιρεθούν κάποιες ανησυχίες και αβεβαιότητες που διατηρούν πολλοί επενδυτές και έτσι το κλίμα γύρω από τις ελληνικές τράπεζες θα βελτιωθεί. Η JP Morgan σημειώνει πως η έγκριση του σχεδίου από την Κομισιόν είναι ένα θετικό βήμα στο ταξίδι της πλήρους εξυγίανσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών. Και αυτός είναι ένας λόγος “κλειδί” πίσω από την εποικοδομητική στάση που τηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. H Fitch τόνισε πως η υλοποίηση ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού στην Ελλάδα είναι πιστωτικά θετική για τις τράπεζες, καθώς θα τις βοηθήσει να μειώσουν το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνει τα κεφάλαια, την κερδοφορία και την ικανότητά τους να δανείζουν. Όπως τόνισε, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιο δραστήρια στην υλοποίηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό κλάδο.

Άλλωστε η Fitch είχε πρόσφατα επισημάνει πως ουσιαστικά, η αναβάθμιση της Ελλάδας περνά από τις τράπεζες. «Οι τράπεζες έχουν σημασία στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο χαμηλότερος κίνδυνος υλοποιήσεις των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό αποτελεί έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση. Επομένως, η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των NPEs θα ήταν θετική για την αξιολόγηση της Fitch προς τη χώρα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Moody’s έχει σημειώσει πρόσφατα πως η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τα θεσμικά όργανα και οδηγούν σε βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερά τα δημόσια οικονομικά. Αυτό θα οδηγούσε σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από ό, τι προβλέπεται σήμερα. Ταχύτερες από το αναμενόμενο βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις από τους οίκους έτσι ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στην ελίτ των χωρών με «επενδυτική βαθμίδα». Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο καθώς υποδηλώνει ότι χώρα έχει επιστρέψει απόλυτα στην κανονικότητα και μπορεί να αποτελέσει μέρος της στρατηγικής χαρτοφυλακίων (μεγάλων και ποιοτικών) τα οποία έχουν περιορισμούς στο να επενδύσουν σε assets χωρών κάτω του investment grade.

Σύμφωνα πάντως με την HSBC θα υπάρξουν αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας στο επόμενο διάστημα, φέρνοντας την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην ένταξη στο QE, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδηγώντας σε περαιτέρω ράλι τα ελληνικά ομόλογα, με την “επενδυτική βαθμίδα” να είναι πιθανή έως τα τέλη του 2020.

Όπως επισημαίνει, η πολιτική της νέας κυβέρνησης χαιρετίστηκε από τις αγορές. Το spread του 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί κατά 50% από τις 400 μβ στις αρχές τους έτους, στις 200μβ περίπου σήμερα. Το ράλι επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου και έχει μεταδοθεί και σε άλλα assets κυρίως τις τραπεζικές μετοχές. Όπως τονίζει, η βελτίωση των ελληνικών assets πιθανότατα να έχει και συνέχεια.

Facebook Comments