Σε νέο ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Στην δημοπρασία την οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, έσπασε πλέον το φράγμα του… μηδέν αγγίζοντας έτσι αρνητικά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, στο -0,020% κατρακύλησε η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών μηνών, από την οποία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά 2,71 φορές έναντι 1,59 φορές στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Αυγούστου, το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων είχε κατρακυλήσει στο 0,095% δηλαδή  60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.

Η χθεσινή άκρως επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να “εξηγήσει” σύμφωνα με τους αναλυτές, τη βουτιά της απόδοσης των εντόκων σε αρνητικά επίπεδα, βάζοντας πλέον την Ελλάδα στη λίστα των χωρών με τίτλους που δίνουν αποδόσεις υπό το μηδέν και οι οποίες ξεπερνούν σε αξία τα 17 τρισ. ευρώ διεθνώς.

Η ισχυρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες εντόκων το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για υποχώρησή τους σε αρνητικά επίπεδα, και η χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς η οποία συγκέντρωσε υψηλότατο ποσοστό “καλής ποιότητας” επενδυτών, βοήθησε στην… επίσπευση αυτών των προσδοκιών.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως παρά την πολύ καλή πορεία των εντόκων, στα άμεσα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι και η σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, μέσω του περιορισμού των εκδόσεων καθώς και την αντικατάστασή τους με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετία). Όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή ανακοίνωση για την επανέκδοση του 10εου΄θε, στη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ είναι η μείωση της εξάρτησης της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την αγορά εντόκων ομολόγων. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, τα έντοκα γραμμάτια (βραχυπρόθεσμοι τίτλοι) από τα 15,28 δισ. ευρώ αναμένεται να μειωθούν στα 12,72 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 και στα 9,72 δισ. ευρώ το 2020.

Το επίπεδο των 15,28 δισ. ευρώ είναι διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση, με τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δισ. ευρώ να βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Έλληνες επενδυτές. Η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση των φόβων για ύφεση, κάνουν τον ΟΔΔΗΧ να θέλει να “προστατέψει”  τους ελληνικούς τίτλους έναντι μιας σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments