Το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων εις βάρος της Τουρκίας με αφορμή την εισβολή στη Συρία εξετάζει η Ε.Ε. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Στόχος είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Οκτωβρίου.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag”.

Επίσης και η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. «Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Facebook Comments