Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει στο υπουργείο Εσωτερικών για πρώτη φορά η Διακομματική Επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων. Εκεί θα είναι όλα τα κόμματα, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε κανονικά εκπρόσωπο, ήτοι τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ως γνώστη της συνταγματικής τάξης.

Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται έτοιμη για υποχωρήσεις. Η επιστολική ψήφος μοιάζει «καμένη» σε αυτή τη φάση, ενώ ανοιχτό είναι αν θα απαιτηθούν και συνταγματικές τροποποιήσεις, προκειμένου να τεθεί κάποιο όριο στη χρονική παραμονή των Ελλήνων του εξωτερικού εκτός συνόρων.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται σχετικά σίγουρη για τους 200. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικοί είναι έτοιμοι, προκειμένου να μην περάσει η πρόταση, να κάνουν παραχωρήσεις προς την πλευρά του ΚΚΕ, ελπίζοντας παράλληλα ότι και ο Περισσός θα κάνει υποχωρήσεις. Με βάση μια γραμμή πληροφόρησης, αυτό δεν φαντάζει απίθανο.

Σε αυτό το σενάριο, συνεπώς, το ερώτημα μετατοπίζεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι απλό: τι κάνουμε; Και αυτό γιατί οι «σύντροφοι» επέδειξαν μια ιδιαίτερη βεβαιότητα ότι το ΚΚΕ θα ήταν από τη δική τους μεριά και τώρα κινδυνεύουν να μείνουν με τον μουντζούρη της μη συναίνεσης. Μένει να φανεί, εφόσον τα άλλα κόμματα εν τέλει προσεγγίσουν έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και, εφόσον επιχειρήσει κωλοτούμπα, πώς θα τη σκηνογραφήσει…

Ο εξ απορρήτων

 
 

 

 

Facebook Comments