Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατέληξε σε συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Σότσι.

Σύμφωνα με το protothema.gr, από την αρχή της συνάντησης το κλίμα ήταν θετικό, ενώ η συμφωνία έφτασε εν μέσω του πολεμικού θρίλερ στη Συρία και μετά την όχι και τόσο επιτυχημένη εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ – Τουρκίας για ανακωχή πέντε ημερών.

Οι δύο ηγέτες, Πούτιν και Ερντογάν, αποφάσισαν να τεθεί νέα εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία για 150 ώρες.

Αποφασίστηκε πως η Ρωσία και η Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός της Συρίας.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτικής και εδαφικής ενότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Υπογράμμισαν ότι επιθυμούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία και τις αποσχιστικές τάσεις στα εδάφη της Συρίας.

Αποχώρηση κουρδικών δυνάμεων εντός 150 ωρών

Οι κουρδικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν από αύριο Τετάρτη από τη ζώνη ασφαλείας που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας και για αυτόν τον λόγο έχουν στην διάθεση τους 150 ώρες αρχίζοντας από το μεσημέρι (12.00) της 23ης Οκτωβρίου.

Όλες οι δυνάμεις του YPG θα «αφαιρεθούν» από την Μάνμπιτζ και το Ταλ Ριφάτ. Και οι δύο χώρες θα μεριμνήσουν για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις χώρες τους.

Η συνάντησή Βλαντιμίρ Πούτιν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε λίγες ώρες πριν από την λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος).

Πριν από τη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «Τα τελευταία χρόνια, έχει ανέβει το επίπεδο των σχέσεών μας. Πιστεύω πως η σημερινή επαφή θα βοηθήσει στην επίλυση όλων των προβλημάτων στη Συρία. Υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές στην περιοχή και τις παρακολουθούμε».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι «Είχαμε συζητήσει αρκετές φορές πριν από τη σημερινή συνάντηση για το θέμα της Συρίας. Με αυτές τις διμερείς επαφές και συζητήσεις, θεωρούμε πως θα καταφέρουμε να το τακτοποιήσουμε. Θέλουμε μια ισχυρή λύση για την ειρήνη και πιστεύω πως αυτή η συνάντηση προσφέρει δυνατότητες για το πετύχουμε».

Facebook Comments