Μολονότι η κοινή γνώμη, απόλυτα δικαιολογημένα, ανησυχεί για την τροπή, που έχει λάβει το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού, που απειλεί με αλλοίωση την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση του σχετίζεται άμεσα με την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο και τη ΝΔ.

Αυτά τα αναπτυξιακά στοιχεία είναι διάχυτα στο σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα.. Κατά την άποψη μας, τρία είναι τα σημαντικότερα στοιχεία, που αναδεικνύει ο νέος προϋπολογισμός, που είναι συμβατός με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Αυτά είναι τα εξής:

  1. Ο στόχος για την ανάπτυξη τίθεται στο 2,8% για το 2020. Ασφαλώς αρκετά μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν μόλις στο 1,5%. Αλλά ακόμα μακριά από τον βασικό, και δύσκολο να επιτευχθεί, στόχο του 4%, που είναι απαραίτητος για μια ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η επίτευξη του 4% θα επιτευχθεί μόνον αν προχωρήσουν γρήγορα τα μεγάλα έργα, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως το Ελληνικό. Και φυσικά εάν κι εφόσον η κυβέρνηση μπορέσει να προχωρήσει ταχέως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση και στην ψηφιοποίηση του κράτους, που είναι απαραίτητες για να υπάρξει ουσιαστική και σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  2. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θέτει ως στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 3,56%. Αυτός είναι μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και δανειστές. Αλλά είναι και ρεαλιστικός χωρίς να είναι υπερβολικός. Να θυμίσουμε ότι οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα υπερέβαλαν στα πρωτογενή πλεονάσματα, ξεπερνώντας ακόμα και τον μνημονιακό στόχο του 3,5%, φτάνοντας ακόμα και το 5,6%, όπως πέρυσι, ακριβώς για να μην χρειαστεί να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν δυσανάλογα τους φορολογούμενους πολίτες, κι ιδίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αυτό δεν συμβαίνει με τον προϋπολογισμό της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να ανακουφίσει τους φορολογούμενους, κι ιδίως τα μεσαία εισοδήματα
  3. Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωρούν αρκετές φοροελαφρύνσεις που είχαν ήδη συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, με σημαντικότερες, κατά τη γνώμη μου, την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, για τα εισοδήματα μέχρι 10000 ευρώ, τη διατήρηση του αφορολογήτου με την παράλληλη αύξηση του αφορολογήτου για τα εξαρτώμενα τέκνα, τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 24%, τη μείωση φόρου στα διανεμόμενα μερίσματα από 10% σε 5% κοκ. Εκτιμώ ότι σημαντική θα αποδειχθεί κι η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους, εργοδότες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αρχής γενομένης κατα μία μονάδα τον Ιούλιο του 2020. Είναι αρκετές αυτές οι φοροελαφρύνσεις; Ασφαλώς και δεν είναι. Χρειάζονται ακόμα γενναιόδωρες και τολμηρότερες. Αλλά αυτές θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας, που τώρα προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο, μετά μια σκληρή δεκαετία τρομακτικής ύφεσης, την χειρότερη από την άκρως καταστροφική δεκαετία του 1940.
  4. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 δεν καταργείται κανένα κοινωνικό επίδομα, όπως ψευδώς διακινούσε η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Δεν απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν επιβάλλεται φυσικά η διαβόητη 7ήμερη εργασία, για την οποίαν ψεύδονταν προεκλογικά ο κ. Τσίπρας κι οι σύντροφοι του. Αντιθέτως, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί ο πρωθυπουργός και το υλοποιεί μέχρι κεραίας θα δοθεί το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε νεογέννητο ελληνόπουλο, εφόσον ο ένας εκ των δύο, τουλάχιστον, γονείς του είναι Έλληνας πολίτης. Με λίγα λόγια, με τον προϋπολογισμό του 2030, η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Απομένει να δούμε πώς αυτές θα λειτουργήσουν εις όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας!

Facebook Comments