Η μάχη για την ανάπτυξη του 2020 και οι χαώδεις διαφορές στις προβλέψεις
Όλοι λίγο πολύ συμφωνούν για τα «νούμερα» του 2019, με τις εκτιμήσεις τόσο των θεσμών, της κυβέρνησης, της ΤτΕ
Όλοι λίγο πολύ συμφωνούν για τα «νούμερα» του 2019, με τις εκτιμήσεις τόσο των θεσμών, της κυβέρνησης, της ΤτΕ
Όλοι λίγο πολύ συμφωνούν για τα «νούμερα» του 2019, με τις εκτιμήσεις τόσο των θεσμών, της κυβέρνησης, της ΤτΕ, πολλών οργανισμών αλλά και των αναλυτών να συγκλίνουν σε ένα επίπεδο της τάξης του 1,9% με 2% χάρη και στο boost που σημειώθηκε στους βασικούς οικονομικούς δείκτες μετά τις εκλογές. Ωστόσο, σε ότι αφορά το 2020, το οποίο και είναι ένα έτος υψηλών κινδύνων και αβεβαιοτήτων σε ότι αφορά την οικονομία της ευρωζώνης με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να την τοποθετούν μόλις στο 1%, οι διαφορές απόψεων είναι τεράστιες, δείχνοντας το πόσο δύσκολο είναι τελικά το «στοίχημα» που έχει βάλει η Νέα Δημοκρατία…
Η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό του 2020, άνοδος του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2% φέτος και στο 2,8% το 2020. Αυτή αποτελεί την υψηλότερη εκτίμηση όλων.
Οι εκτιμήσεις των πιστωτών, απέχουν τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, με την Κομισιόν και το ΔΝΤ που έχουν πλέον ευθυγραμμίσει τις προβλέψεις τους, να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,2% με 2,3%.
Η Τράπεζα της Ελλάδας αν και «ανέβασε» τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ μετά τις εκλογές, και από 2% πλέον βλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,3%-2,5% από 1,9% φέτος, συνεχίζει και αυτή να απέχει αρκετά από τον φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η κυβέρνηση είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα, δίνει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων και αυτό ενισχύει την ανάπτυξη. Ωστόσο υπογράμμισε πως οι προκλήσεις μπροστά μας είναι ακόμη πολλές.
Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης. Συγκεκριμένα, ο ΙΟΒΕ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης έως 1,8% φέτος και κλιμάκωσή του στο 2,3%-2,5% το 2020 επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές, αλλά δεν λείπουν οι κίνδυνοι και οι λόγοι για εγρήγορση. Όπως τονίστηκε σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου, ο στόχος να επιτευχθεί μεγέθυνση με ρυθμό άνω του 2,5% είναι φιλόδοξος και μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με σημαντική άνοδο των επενδύσεων. Κάποιες από αυτές θα χρειαστούν έναν μεγαλύτερο χρόνο επώασης.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2% για το 2019 και 2,4% για το 2020. Όπως τονίζει ωστόσο για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη πρέπει να καλυφθούν τρεις προϋποθέσεις: 1) περαιτέρω πρόοδος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), 2) σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υλοποιηθούν έγκαιρα και 3) χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση.
Κατά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P τόνισε πως μετά από ρυθμό αύξησης 1,9% του πραγματικού ΑΕΠ το 2018 αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμό περίπου 2% το 2019, προτού σταδιακά επιταχύνει την περίοδο 2020-202 όπου και η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Για το 2020 συγκεκριμένα εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,5%.
Η Fitch πρόσφατη έκθεσή της αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το πραγματικό ΑΕΠ του 2019, αναμένοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, από 2,3% προηγουμένως. Η υποβάθμιση απορρέει από τα πιο αδύναμα των αναμενόμενων στοιχεία για το ΑΕΠ α τριμήνου, τα οποία επιβάρυνε η αξιοσημείωτη επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών και η ασθενέστερη δημόσια κατανάλωση. Ο οίκος αναμένει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,2% το 2020 και ανάπτυξη 2% το 2021. Την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με τη Fitch, αναμένεται να ενισχύσουν η ενισχυμένη επενδυτική ζήτηση, το συρρικνούμενο ποσοστό ανεργίας, το ολοένα αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα, καθώς και η ήπια δημοσιονομική χαλάρωση.
Η Morgan Stanley αν και προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της, τα «νούμερα» που δίνει παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από αυτά που φιλοδοξεί να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους την έχει εκπλήξει. Αν και η ανάπτυξη στην Ελλάδα παραμένει ευμετάβλητη, ωστόσο, συνολικά, το μομέντουμ έχει επιταχυνθεί. Έτσι, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, η Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί και για αυτόν τον λόγο αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, “βλέποντας” ότι φέτος θα κινηθεί στο 1,7% (από 1,3% πριν) και το 2020-2021 στο 2,4% ( από 2% και 1,4% πριν). Όπως ωστόσο τονίζει, παρόλο που η ασθενής ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένας κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, ωστόσο η εγχώρια ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από ό,τι εκτιμά η ίδια.
Η Bank of America σημειώνει από την πλευρά της πως η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται μιας θετικής δυναμικής ανάπτυξης, παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης «κατέβασε ταχύτητα» το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το 2018. Οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,7% σε ετήσια βάση φέτος και 2% το 2020. Όπως επισημαίνει, υποθέτοντας πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα σχέδια μεταρρυθμίσεων, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα, ωστόσο υπάρχουν δύο προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση. Η πρώτη είναι οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία, και η δεύτερη έχει να κάνει με το πώς θα αυξηθεί η μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία παραμένει χαμηλή.
Facebook Comments