700 και… στελέχη στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία να αποτελείται από πασοκογενείς. Η ακτινογραφία δείχνει ότι δεν πρόκειται για κενό γράμμα, αρκετά από αυτά τα στελέχη, πρώην βουλευτές, πρώην αυτοδιοικητικοί του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, έχουν κόσμο να φέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι διατηρούν μηχανισμούς και ισχυρούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες προέρχονται. Γίνεται έτσι ένα βήμα προς την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ανυπαρξία των δυνάμεων του στους δήμους, στις περιφέρειες και στα σωματεία.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος για όποιον θέλει να δει αντικειμενικά, την επόμενη μέρα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις «νέες» του μεταγραφές. Νέες σε εισαγωγικά γιατί οι περισσότεροι από τους πασοκογενείς, είχαν χρόνια πριν στηρίξει έμμεσα ή άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο τώρα αποκτούν οργανωτική οντότητα και πλέον εκφράζουν και εκφράζονται από την κυρίαρχη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άλλη από αυτή που ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, περιγράφει ως διεύρυνση χωρίς οχυρωματικά έργα.

Η άλλη όμως όψη του νομίσματος δείχνει ότι τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο νέα… Στον iΣΥΡΙΖΑ βρίσκει κανείς κυρίως 60άρηδες στις εγγραφές, ανθρώπους με πολιτικό παρελθόν και όχι φρέσκα πρόσωπα. Παράλληλα και οι  τελευταίες μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ,  έχουν στο κοντέρ τους πολλά χιλιόμετρα κυβερνητικής και κοινωνικής φθοράς.  Το κύριο ζήτημα τους όμως είναι ότι δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε καμία περίπτωση, σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, απέναντι σε αυτό της ΝΔ, δίνοντας έτσι το στίγμα της «κυβερνώσας αριστεράς».

Έχουν πολλά να πουν και να θυμίσουν για το παρελθόν, ελάχιστα όμως για το μέλλον και για τον πραγματικό κόσμο της εργασίας. Για να γίνει σαφές, αρκεί ένα παράδειγμα, μεταξύ των ονομάτων που διαβάσαμε στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, δεν υπάρχει ένας Πιερρακάκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι και στην πολιτική αντιπαράθεση του συνεδρίου, επικράτησε η παρελθοντολογία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε σε σύγκρουση με τον Νίκο Μπίστη γιατί του θύμισε ότι είναι 40 χρόνια αριστερός, με τον δεύτερο να απαντά ότι έχει ανάλογα «ένσημα» στον χώρο αλλά θέλει να δει διακυβέρνηση ξανά.

Για να ηρεμήσουν και οι δύο πάντως, από τους ανθρώπους του μεροκάματου, της καθημερινότητας, από αυτούς που δεν έχουν λυμένα προβλήματα για να μπορούν να φιλοσοφούν με τις ώρες, μόνο ο ράφτης τους θα ενδιαφερόταν για το αν είναι αριστεροί και πόσα χρόνια…

Facebook Comments