Μπορεί το ράλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα να έχει πατήσει φρένο, ωστόσο το 2019 – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις τρεις περίπου εβδομάδες που μένουν για την ολοκλήρωσή του – αναμένεται να αποτελέσει έτος-ορόσημο για τα ελληνικά  assets. Τα καλύτερα όμως, πιθανότατα να βρίσκονται μπροστά μας καθώς οι καταλυτές και τα… καύσιμα για ένα ακόμη εντυπωσιακό έτος, είναι ήδη εδώ. Τα μηνύματα των διεθνών αναλυτών για νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους, οι αναβαθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει σε ότι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών και γενικότερα το μπαράζ θετικών εκθέσεων μετά και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, δεν εισακούστηκαν από το ταμπλό, ούτε του Χ.Α ούτε των ομολόγων. Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, λοιπόν, ότι πλέον η αγορά βλέπει τους θετικούς καταλύτες να περνούν χωρίς να την… ακουμπούν.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί οι καταλύτες δεν αναμένεται να κεφαλαιοποιηθούν στο μέλλον. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν κλείσει τα βιβλία τους για τη χρονιά και δεν προχωρούν σε μεγάλες αλλαγές στις θέσεις τους και κυρίως δεν αυξάνουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η αγορά έχει “αδρανοποιηθεί” μετά τα τέλη του Νοεμβρίου και σε αρκετές στιγμές έχουν παρατηρηθεί πιέσεις. Αυτό εξηγεί και την διεύρυνσή των ελληνικών spreads καθώς πολλά hedge funds «άδειασαν» τις θέσεις τους για το 2019, κάτι που παρατηρήθηκε άλλωστε και στα υπόλοιπα ομόλογα διεθνώς.

Όλα όμως δείχνουν πως οι προοπτικές είναι απόλυτα θετικές, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να δανειστεί από τις αγορές, για τρίτη φορά, με αρνητικά επιτόκια. Ασφαλώς τα ελληνικά assets επηρεάζονται από το διεθνές κλίμα, ωστόσο η σταθερή υπεραπόδοση του Χ.Α φέτος σε σχέση με όλους τους διεθνείς δείκτες δείχνει πως έχει “απόθεμα” δυνάμεων. Έτσι, σύμφωνα και με παράγοντες της αγοράς, τα ξένα χαρτοφυλάκια αναμένεται και πάλι να βάλουν στο ραντάρ τους την Ελλάδα όταν θα “καταστρώσουν” τη στρατηγική τους για το νέο έτος.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως παρά τα κέρδη που ξεπερνούν ακόμη και το 500% για κάποιους τίτλους, και το 100% για 25 μετοχές από την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μεταξύ των οποίων και οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική), οι διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών “φθηνό”, ενώ δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου μέσω των τιμών-στόχων τους, στο επόμενο διάστημα. Με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να μην έχουν καν υπερβεί τις τιμές που είχαν κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου (πλην της Εθνικής Τράπεζας που την έχει ξεπεράσει οριακά), οι προοπτικές για το Χ.Α. δεν μπορεί να μην είναι θετικές, μετά και την ενεργοποίηση του σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών καθώς και τις εντατικές κινήσεις στις οποίες προχωρούν οι διοικήσεις τους με τις τιτλοποιήσεις δανείων.

Άλλωστε τις θετικές προοπτικές του κλάδου υπογράμμισε και η Fitch σε νέα έκθεσή της. Όπως τόνισε, το 2020 αναμένεται να συνεχιστεί η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η θετική της άποψη, όπως εξήγησε, αντανακλά την προσδοκία της ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι, αν και εξακολουθούν να είναι υπαρκτοί, θα μειωθούν περαιτέρω το 2020, καθώς συνεχίζεται η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), με τα σχέδια μείωσης των δεικτών NPEs να είναι εφικτά. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του 2020, ο οίκος αναμένει ελαφρά βελτίωση η οποία θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τον νέο δανεισμό – ειδικά στον εταιρικό τομέα, και τα μέτρα περιορισμού του κόστους, ενώ εκτιμά ότι η θέση ρευστότητας των τραπεζών θα συνεχίσει να βελτιώνεται, χάρη στις εισροές καταθέσεων και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία είναι επίσης καλές. Αν και ο στόχος του 2,8% που έχει θέσει η κυβέρνηση θεωρείται φιλόδοξος, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει το «αστέρι» της ανάπτυξης το 2020. Όπως σημειώνει η Barclays, h Ελλάδα θα αποτελέσει την μεγάλη εξαίρεση στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ανάπτυξη, καθώς θα είναι η μόνη οικονομία που αναμένεται να δει σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ της, τη στιγμή που η επιβράδυνση θα είναι το χαρακτηριστικό για όλες τις υπόλοιπες οικονομίες. Συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβαρυνθεί στο 1% από 1,2% φέτος, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα σημειώσουν ανάπτυξη της τάξης του 0,6%, 1,3% και 0,2% αντίστοιχα. Μικρή επιβράδυνση αναμένει και σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Για την Ελλάδα εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,1% το 2020 και στο 2,4% το 2021.

Ισχυρή ώθηση και καύσιμα για νέα υψηλά στα ελληνικά assets, θα δώσουν και οι οίκοι αξιολόγησης. Μετά τις εκλογές, εμφανίστηκαν αρκετά φειδωλοί σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις τους για την Ελλάδα, παρά τη σημαντική βελτίωση των προοπτικών της χώρας, μία… αδικία που… εντόπισε η αγορά και έτσι επιβράβευσε τα ελληνικά ομόλογα με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Η S&P ήταν η μόνη που αναβάθμισε το rating της Ελλάδας, με τις Moodys και Fitch να παραμένουν σε στάση αναμονής και την DBRS να αναβαθμίζει μόνο το outlook σε θετικό. Οι οίκοι περίμεναν πρώτα να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις καθώς και τη διαχείριση του χρέους, και έτσι επέλεξαν να περιμένουν.

Ωστόσο, αυτό το σκηνικό της αναμονής θα αλλάξει το νέο έτος και ειδικά στο α τρίμηνο όταν οι οίκοι αξιολόγησης δώσουν τα νέα reviews τους για την Ελλάδα. Τότε θα έχουν και τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών και άλλες δράσεις στο μέτωπο των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Facebook Comments