Η επενδυτική φρενίτιδα για τα ελληνικά assets έχει οδηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν με επιτυχία στην έκδοση χρέους, με αποτέλεσμα συνολικά η Ελλάδα να έχει «σηκώσει» φέτος από τις αγορές πάνω από 11 δισ. ευρώ. Και το 2020 αναμένεται αυτή η τάση να συνεχιστεί.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, εκμεταλλεύονται το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων διεθνώς λόγω των κινήσεων της Fed και της ΕΚΤ, καθώς και τη σημαντική βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, και συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με μία άκρως ευνοϊκή στιγμή για αναδιάρθρωση δανεισμού και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις κεφαλαιακές αγορές. Μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις των Aegean, ΟΤΕ,  ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος – η οποία ήταν και η πρώτη διεθνής έξοδος για την εισηγμένη, καθώς και τις εκδόσεις τίτλων Tier II από τις δύο συστημικές τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, ακολουθεί άλλο ένα κύμα εκδόσεων χρέους το αμέσως επόμενο διάστημα και έως το α’ τρίμηνο του 2020, με στόχο την αναχρηματοδότηση λήξεων ομολόγων σε χαμηλότερα επιτόκια, την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρειών καθώς και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Η Ελλάκτωρ ξεκίνησε χθες roadshow για την έκδοση 5ετούς ομολόγου, ενώ ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πως εξετάζει επίσης την έκδοση ομολόγου.  Ο οικονομικός διευθυντής του ΟΠΑΠ, Πάβελ Μούκα, κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του Οργανισμού στους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα και σε ερώτηση εάν ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει έξοδο στις πιστωτικές αγορές, απάντησε θετικά. “Ναι, εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές για τη διάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας. Οι συνθήκες στις αγορές είναι πολύ καλές αυτή τη στιγμή τόσο στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς όσο και στην ελληνική αγορά και τα επιτόκια πράγματι κινούνται πολύ θετικά”, τόνισε ο Μούκα.

Στόχος του ΟΠΑΠ είναι να εξετάσει όλες τις επιλογές που έχει σε ό,τι αφορά το ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2022 ύψους 200 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέου ομολόγου για αναχρηματοδότησή του να είναι μία από αυτές.

Έως το α΄τρίμηνο του 2020 αναμένεται ανάλογη κίνηση και από την Τιτάν με έκδοση νέου ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήξεως 2021, που εκδόθηκε το 2016 με ετήσιο επιτόκιο 3,5%, εκμεταλλευόμενη και την εισαγωγή στο Euronext η οποία προφέρει  πρόσβαση σε μια ευρύτερη βάση χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η ΔΕΗ και η Motor Oil θα πάρουν σειρά, ενώ εταιρείες από τον κλάδο του real estate (Prodea) αλλά και των κατασκευών, εξετάζουν ενδεχόμενες εκδόσεις.

Παράλληλα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στις τράπεζες, με σκοπό την ενίσχυση των κεφαλαίων τους μετά και τις τιτλοποιήσεις στις οποίες προχωρούν. Η Αlpha Bank αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα των Πειραιώς και ΕΤΕ και να εκδώσει τίτλο Tier ΙΙ ύψους 300-400 εκατ. ευρώ πιθανότατα τον Ιανουάριο, ενώ ανάλογες προθέσεις έχει και η Πειραιώς για έκδοση νέου τίτλου Tier II το β εξάμηνο του 2020.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι η άντληση 7-9 δισ. ευρώ από τις αγορές το επόμενο έτος. Αν και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για άντληση ούτε… ενός ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ ωστόσο θέλει να διατηρήσει την παρουσία του στις αγορές, να ενισχύσει την ρευστότητά των ελληνικών τίτλων και να αφήσει άθικτο το cash buffer των περίπου 32 εκατ. ευρώ που διαθέτει καθώς αποτελεί και την μεγάλη «ασφάλεια» της χώρας» ώστε διατηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον και να μην υπάρχουν ανησυχίες και αβεβαιότητες. 

Σε ότι αφορά την διάρκεια που θα έχουν οι εκδόσεις του 2020, αν και θα εξαρτηθεί από  την πορεία της αγοράς, πιθανό είναι το «άνοιγμα» πρόσφατων εκδόσεων, η έκδοση 3ετούς τίτλου με τις εκτιμήσεις να μιλούν για επίτευξη ακόμη και αρνητικών επιτοκίων, η έκδοση 5ετούς το οποίο σήμερα είναι πιο φθηνό από το αντίστοιχο ιταλικό, ενώ μία έκδοση 10ετούς που αποτελεί και τίτλο-ορόσημο θα εξετασθεί σοβαρά. Στο τραπέζι θα μπορούσε να μπει και η έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελούσε ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές.

Για να προχωρήσει σε αυτές τις εκδόσεις, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να στείλει το μήνυμα στους επενδυτές ότι είναι δικαιολογημένες και δεν οφείλονται σε κάποια απληστία του ελληνικού Δημοσίου και σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την δίψα των αγορών και τα χαμηλά επιτόκια. Οι λόγοι που θα… δώσει στις αγορές ώστε να μπορέσει να αντλήσει έως και 9 δισ. ευρώ είναι τρεις: α) η έκδοση ομολόγων για την αντικατάσταση των εντόκων γραμματίων καθώς θέλει να μειωθεί η έκθεση της χώρας στα έντοκα, β) έκδοση ομολόγου για μία δεύτερη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που λήγουν το 2021, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου και γ) η  ανταλλαγή παλιότερων ομολόγων χαμηλής ρευστότητας (αυτά που δεν συμμετείχαν στο PSI) με νέα.

Facebook Comments