Αποφασισμένοι για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας

Λοβέρδος Γιάννης

Αποφασισμένοι για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η μεγάλη κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ρίχνει βαριά την σκιά της, καθώς η πατρίδα μας αγωνίζεται να ορθοποδήσει μετά την χρεωκοπία του 2010 καινά εξέλθει από την οικονομική κατάρρευση, που την ταλαιπωρεί την τελευταία δεκαετία με σκληρό τρόπο.

Οι Έλληνες δικαιολογημένα ανησυχούν για την κρίσιμη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις μας με την προκλητική γείτονα. Κάποιοι φοβούνται ακόμα και πόλεμο με την Τουρκία η έστω ένα «θερμό επεισόδιο» στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, μετά την (άκυρη κατά το διεθνές δίκαιο) συμφωνία της Άγκυρας με την (αμφισβητούμενη) κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφαλείας Αλ. Διακόπουλος σωστά απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου». Συμφωνώ μαζί του. Σε τηλεοπτική μου παρέμβαση στον ΑΝΤ1 την περασμένη Κυριακή, απέκλεισα το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Διότι δεν συμφέρει κανένα. Και κυρίως διότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη κι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κι είναι εις θέσουν να προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα.

Δεν φοβόμαστε την τουρκική επιθετικότητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Θα είμαστε ανόητοι αν δεν ανησυχούσαμε κι αν εφησυχάσαμε. Η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη. Ωστόσο απαιτείται επαγρύπνηση. Και κυρίως απαιτείται εθνική σύμπνοια κι ομοψυχία. Η ελληνο-τουρκική κρίση δεν προσφέρεται για λαϊκίστικες προσεγγίσεις κι αντιπολιτευτικές κορώνες. Είναι απαράδεκτη η κομματική εκμετάλλευση εκ μέρους οποιουδήποτε κόμματος της αντιπολίτευσης, ιδίως για την εξασφάλιση πρόσκαιρων κομματικών ωφελημάτων. Η αντιπολίτευση, κι ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεούνται από την εθνική αναγκαιότητα να προσεγγίζουν την κρίση με υπευθυνότητα. Κάτι, που καταδείχθηκε και στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που συγκαλείται με εντολή του πρωθυπουργού

Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε πως «si vis pacem, para bellum”. Δηλαδή αν επιθυμείς ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Που σημαίνει ότι την ειρήνη την εξασφαλίζουν οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, η αποφασιστικότητα τους κι η εθνική ομοψυχία. Κάτι, που, δυστυχώς, υπονομεύθηκε την τελευταία δεκαετία της κρίσης. Αυτό αλλάζει σήμερα με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο η ένδεια των τελευταίων ετών, δεν επέτρεψε την απαιτούμενη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με τον απαραίτητο στρατιωτικό, αμυντικό εξοπλισμό. Αυτό φαίνεται ότι αλλάζει τώρα με την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, που δείχνει αποφασισμένη να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις μας, για να αποτρέψει έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο αλλα και να εξασφαλίσει την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε αυτό το επίπεδο όμως η ενίσχυση της οικονομίας κι η ανάπτυξη της αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την επικράτηση οικονομικής, αναπτυξιακής πολιτικής, όπως οραματίζονται ο κ. Μητσοτάκης κι η ΝΔ.

Υπό την έννοια αυτή, η ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο, που προκαλεί η αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα. Ο πρωθυπουργός δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτή και γι’ αυτό προχωρεί με ταχείς ρυθμούς προς την κατεύθυνση όχι μόνο της οριστικής εξόδου από την οικονομική κρίση αλλά και της ουσιαστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον ελάχιστο χρόνο, που απομένει μέχρι των διακοπών των Χριστουγέννων, η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων καλείται να ψηφίσει μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια, με κορυφαίο τον γενικό προϋπολογισμό του κράτους για το 2020. Τον πρώτο που εκπονεί και θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση. Πέραν όμως αυτού, μέσα στην εβδομάδα αυτή, η Βουλή αναμένεται να υπερψηφίσει σημαντικά νομοσχέδια, όπως για το σχέδιο «Ηρακλής», που θα ανακουφίσει το τραπεζικό σύστημα από το τεράστιο βάρος των «κόκκινων δανείων», την ενίσχυση για τους πολύτεκνους και για τα νέα ζευγάρια, που επιδιώκουν να τεκνοποιήσουν, την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, μείζονος σημασίας για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και την αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας, την πρόσληψη 600 νέων συνοριοφυλάκων, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο για την αντιμετώπιση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών κοκ.