Για να είμαστε σοβαροί. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν ήταν «θρίαμβος» ή «φιάσκο». Αυτά είναι ανοησίες. Δεν υπάρχουν στην εξωτερική πολιτική. Ήταν πετυχημένη επίσκεψη διότι έγινε αυτό που περιμέναμε και κάναμε ως κυβέρνηση το καλύτερο δυνατόν, δεδομένων δυσκολιών λόγω Ιράν. Η διπλωματική προσπάθεια είναι μαραθώνιος και συνεχίζεται.

Αντιθέτως, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζει ως δήθεν «φιάσκο» την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Την κρίσιμη ώρα, που η Μέση Ανατολή φλέγεται με απρόβλεπτες, αρνητικές συνέπειες, η αντιπολίτευση συμπεριφέρεται ανεύθυνα κι επιπόλαια. Το να αποκαλεί το επίσημο όργανο ΣΥΡΙΖΑ, η Αυγή, τον πρωθυπουργό ως «κομπάρσο», δεν προσβάλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά την Ελλάδα και τα εθνικά συμφέροντα, που εκείνος εκπροσωπεί.

Μάλιστα, μετά τις εξαιρετικά κολακευτικές για την Ελλάδα και τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και του υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο δεν μένει καμία αμφιβολία πόσο πετυχημένη ήταν η επίσκεψη Κυριάκου στις ΗΠΑ. Και γίνονται ακόμα πιο θλιβερές η σπουδή κι η ανευθυνότητα των συριζαίων να την χαρακτηρίσουν ως δήθεν «φιάσκο» και τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως δήθεν «κομπάρσο»!

Με ρωτούν φίλοι, γνωστοί, ψηφοφόροι. Φοβάσαι για τις εξελίξεις με Τουρκία κι Ιράν; Τους απαντώ: Δεν φοβάμαι αλλά ανησυχώ και προβληματίζομαι σοβαρά. Η κατάσταση είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολη. Κι η συγκυρία, μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς, πολύ αρνητικά για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, που πήγε στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ, είχε τιτάνιο έργο να επιτελέσει. Και τα πήγε εξαιρετικά. Εξηγούμαι:

Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζω, ούτε εγώ ούτε οποιοσδήποτε άλλος, την τροπή που θα λάβει η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Ιράν. Φυσικά λέω ότι θα προκαλέσει Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Αυτά είναι αστειότητες. Αλλά μπορεί να έχει τεράστιες, κυρίως οικονομικές συνέπειες. Ισχυρά στρατιωτικά πλήγματα εκατέρωθεν, ή και τρομοκρατικές επιθέσεις τύπου 9/11, μπορούν να επιφέρουν παγκόσμια αναστάτωση, μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, να φέρουν πιό κοντά μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Με αποτέλεσμα να πληγούν ο τουρισμός κι η ναυτιλία (ελέω και Στενών του Χουρμούζ) που είναι οι βασικότερες πηγές εισοδήματος για την ελληνική οικονομία ακόμα. Αλλά και να παρεμποδιστεί η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων. 

Δεύτερον, ο τρόπος που έγινε ο φόνος του Σουλεϊμανί καταδεικνύει ότι στην εποχή μας το διεθνές δίκαιο, δυστυχώς, κάμπτεται μπροστά στα συμφέροντα και στις σκοπιμότητες των ισχυρών. Κι αυτό, φοβάμαι, ότι ενθαρρύνει την Τουρκία, η οποία έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο κι επιδιώκει στην περιοχή μας να επιβάλλει το δίκαιο του ισχυροτέρου, περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο

Τρίτον, η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Ιράν ενισχύει τον γεωπολιτικό και γεωστρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας και την καθιστά ισχυρότερο παράγοντα επιρροής για τα συμφέροντα των Αμερικανών και προσωπικά του προέδρου Τραμπ, που επενδύει στην αντιπαράθεση με την Τεχεράνη και για εκλογικούς λόγους. 

Συμπερασματικά, η προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας καθίσταται δυσχερέστερη, καθώς καλείται να καταδείξει το δίκαιο των ελληνικών αιτημάτων σε ένα αρνητικότερο από ότι ήταν πριν από μια βδομάδα, διεθνές περιβάλλον. Γι’ αυτό εκτιμώ ότι όλοι οι Έλληνες απαιτείται να συσπειρωθούμε, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και σκοπιμότητες, γύρω από τον Κυριάκο και την κυβέρνησή του, για να υποβοηθήσουμε το τιτάνιο έργο που έχουν αναλάβει για την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων. Σε αυτή την κρίσιμη  περίοδο, μεμψιμοιρίες και κομματική εκμετάλλευση δεν χωρούν στην διαχείριση των μειζόνων εθνικών προβλημάτων μας. Απαιτούνται εθνική σύμπνοια κι ομοψυχία!

Facebook Comments