Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, εκτιμά ότι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Όπως είπε στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, οι λόγοι είναι δύο: «Πρώτον, διότι έχουν καταρρεύσει οι προεκλογικές προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει για ανάπτυξη, ιδίως στη μεσαία τάξη. Δεύτερον, διότι έχουν δεσμευτεί σε ολιγαρχικά κέντρα να επιτεθούν με πολύ πιο σκληρό τρόπο στα εργασιακά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αναβιώνει τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης» και «επαναθεσπίζει τη μηχανική του μπόνους που έπαιξε καθοριστικό συστημικό ρόλο για να οδηγηθούμε στη χρεοκοπία του 2009. Οδηγούν τα κόμματα στον εκμαυλισμό διότι για μια ψήφο διαφορά θα λαμβάνουν το μπόνους των 50 εδρών κι έτσι θα πηγαίνουν από την πολιτική κόλαση στον πολιτικό παράδεισο, από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».

Όπως είπε, «είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να καταφεύγει σε απαράδεκτες αναδρομές για τα εκλογικά συστήματα, όπως στη Γερμανία ή στο 1989 ή στο 2015 και να μην αναφέρεται στη μείζονα ιστορική διαπίστωση ότι η Ελλάδα από το 1974 μέχρι το 2009 που οδηγήθηκε στην πτώχευση, πορεύτηκε με εκλογικά συστήματα βασισμένα στο μπόνους κι όχι με απλή αναλογική. 

Θεσπίζουν διάταξη με βάση την οποία εάν ένα κόμμα λάβει 31% θα αποκτά το μπόνους και θα σχηματίζει κυβέρνηση κι όχι ένας συνασπισμός κομμάτων που θα λαμβάνει 51%! Μα είναι τόσο πολιτικά και θεσμικά ανόητοι να πιστεύουν πως θα μπορούσε να σταθεί μια τέτοια κυβέρνηση, μία μέρα, μία εβδομάδα, ένα μήνα υπό το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων που θα ξεσηκωθούν σε μια τέτοια περίπτωση;

Η επαναφορά του μπόνους με την απόλυτη δήλωση Μητσοτάκη για διπλές εκλογές, αποτελούν μία πλήρη απαξίωση των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά τους λέει εκ των προτέρων ότι δεν θέλω μαζί σας καμία κυβερνητική συνεργασία. Δεν θα ισχυριστώ πως αυτό αποτελεί δικαίωση όλων εμάς που ήμασταν αντίθετοι με την πορεία του ΚΙΝΑΛ και ζητούσαμε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι από εμάς μάλιστα-όπως προσωπικά εγώ-γι αυτό εκδιωχθήκαμε τότε.

Θα ισχυριστώ όμως πως επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς με απλή αναλογική, έρχεται η ώρα σημαντικών αποφάσεων κι ευθύνης για το ΚΙΝΑΛ. Και για το σύνολό του, αλλά και για τις προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του».

 

Facebook Comments