Νέο ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα, νικώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς σήμερα επιτεύχθηκε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί ενδοσυνεδρικά κάτω από το 1%. Η “δίψα” των επενδυτών για ελληνικές αποδόσεις δεν δείχνει καμία… διάθεση να σταματήσει.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,961% – και στα ίδια επίπεδα με αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου – με πτώση της τάξης του 7% από χθες, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων αγγίζει τις 134 μονάδες βάσης. “Βουτιά” σημειώνει και η απόδοση του 5ετούς τίτλου η οποία διαμορφώνεται στο 0,3% με πτώση της τάξης του 13%.

Εκτός από το γενικότερα ευνοϊκό διεθνές κλίμα γύρω από τα ομόλογα, πολλοί εγχώριοι καταλύτες  “φροντίζουν”” να διατηρούν την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά assets. Μετά το θετικό σήμα της Fitch και της επιτυχημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, ακολούθησαν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE, ενώ είναι θέμα ημερών να αρθεί πλήρως το όριο που είχε επιβάλει ο SSM το 2015 στις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα πηγή ζήτησης. Οι επενδυτές έτσι δείχνουν ότι θέλουν να προλάβουν την περαιτέρω βελτίωση που θα σημειώσουν οι ελληνικοί τίτλοι ενόψει και της επιβίβασης στο τρένο της “ποσοτικής χαλάρωσης”.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments