Τα τελευταία χρόνια τα λογισμικά για παρακολούθηση τηλεφώνου γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς η τεχνολογία προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος της παρακολουθησης; Υποψίες για απιστία μεταξύ συζύγων. Εργοδότες που θέλουν να αποφύγουν μία διαρροή πληροφοριών από κάποιον εργαζόμενο και πολλοί άλλοι λόγοι.

 Το μόνο που χρειάζεται είναι φυσική πρόσβαση στο κινητό για 15 λεπτά ή κάποιο μολυσμένο μήνυμα με κακόβουλο λογισμικό. Από τη στιγμή που θα εισαχθεί το πρόγραμμα παρακολούθησης στη συσκευή, υποκλέπτονται τα πάντα. Η τοποθεσία του θύματος, τι μηνύματα στέλνει, τι βλέπει, τι λέει στο τηλέφωνο.

Κόστος και δυνατότητες

Τιμές των λογισμικών για παρακολούθηση τηλεφώνου

Τα νέα λογισμικά παρακολούθησης κινητού κατασκευάζονται αποκλειστικά για τη συσκευή του τηλεφώνου και όχι για την κάρτα SIM. Το κόστος τους ξεκινά από χαμηλά ποσά και μπορεί να ανέβει δραματικά ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχονται. Συνήθως η πληρωμή γίνεται μία φορά αλλά υπάρχουν και λογισμικά τα οποία έχουν μηνιαία συνδρομή.

Δυνατότητες που παρέχονται

Οι δυνατότητες του λογισμικού είναι οι παρακάτω:

  • Παρακολούθηση μηνυμάτων.
  • Παρακολούθηση κλήσεων.
  • Προβολή φωτογραφιών και βίντεο.
  • Ανάγνωση email.
  • Προβολή ιστορικού περιήγησης.
  • Εντοπισμός Τοποθεσίας GPS.
  • Παρακολούθηση social media.
  • Πλήρης έλεγχος στο τηλέφωνο.

Να σημειωθεί εδώ πως τα πιο εξελιγμένα λογισμικά παρακολούθησης μπορούν να πραγματοποιήσουν και  ανάκτηση δεδομένων που έχουν διαγραφεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το λογισμικό είναι η σύνδεση στο ίντερνετ. Μέσω ίντερνετ μεταφέρονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει ανά πάσα στιγμή το θύμα. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζονται όλες οι αναφορές στο άτομο το οποίο παρακολουθεί. Για να εισαχθεί το λογισμικό απαραίτητο είναι να είναι γνωστός ο σειριακός αριθμός του τηλεφώνου, τον οποίο μπορεί κάποιος να βρει πληκτρολογώντας σε οποιοδήποτε κινητό τα πλήκτρα *#06#.

Πως γίνεται αντιληπτή η παρακολούθηση τηλεφώνου

Παρακάτω γίνεται ανάλυση στα σημάδια ότι το τηλέφωνο παρακολουθείται.

Υψηλή χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας

Για να γίνει η παρακολούθηση όπως αναφέρθηκε είναι απαραίτητη η σύνδεση στο ίντερνετ. Εάν οι πληροφορίες στέλνονται από δεδομένα κινητής τηλεφωνίας μπορεί να παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στην χρήση των δεδομένων. Συνήθως τα πιο φτηνά λογισμικά παρακολούθησης κάνουν τεράστια χρήση δεδομένων. Τα πιο ακριβά όμως, έχουν καλύτερη διαχείρηση ώστε να μην γίνονται ανιχνεύσιμα εύκολα.

Μειωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Για να γίνει η παρακολούθηση χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η μπαταρία μιας και το τηλέφωνο εκτελεί περισσότερες λειτουργίες. Η συνεχόμενη συλλογή πληροφοριών και η αποστολή τους σε κάποιον τρίτο προσθέτει έναν τεράστιο φόρτο στην μπαταρία. Αν παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση λοιπόν στην χρήση της μπαταρίας, χωρίς να είναι ελαττωματική, τότε μπορεί το τηλέφωνο να παρακολουθείται.

Ξαφνική επανεκκίνηση τηλεφώνου

Αν παρατηρηθεί κάποια επανεκκίνηση στο τηλέφωνο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενέργεια από τον χρήστη, τότε κάποιος ίσως να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο. Φυσικά, αν μπορεί να επανεκκινήσει το τηλέφωνο, τότε μπορεί να κάνει και πολλά περισσότερα.

Περίεργοι θόρυβοι κατά τις κλήσεις

Με τη σημερινή τεχνολογία στις τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν υπάρχουν θόρυβοι στις γραμμές. Αν λοιπόν ακούγονται κάποιοι θόρυβοι ή μακρινές φωνές στην κλήση, δεν είναι κάποιος που είναι κοντά. Κατά πάσα πιθανότητα εκείνη τη στιγμή γίνεται υποκλοπή της κλήσης.

Μεγάλοι λογαριασμοί τηλεφώνου

Στην περίπτωση που το τηλέφωνο παρακολουθείται, τα μηνύματα sms μπορεί να στέλνονται δύο φορές. Εκτός από τον κανονικό παραλήπτη το sms αποστέλλεται και στο άτομο το οποίο παρακολουθεί. Ως αποτέλεσμα γίνονται διπλές χρεώσεις, κάτι το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί στον λογαριασμό.

Μειωμένη απόδοση τηλεφώνου

Το τηλέφωνο είναι σχεδιασμένο να τρέχει πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα. Όταν όμως πρόκειται για ένα τέτοιο λογισμικό υπάρχει μειωμένη απόδοση. Ο λόγος είναι ότι για να γίνει η παρακολούθηση συλλέγονται συνεχώς πληροφορίες και αποστέλονται σε όποιον παρακολουθεί το τηλέφωνο. Αν λοιπόν παρατηρηθεί μειωμένη απόδοση, τότε είναι πολύ πιθανόν το τηλέφωνο να παρακολουθείται.

Νομικό πλαίσιο και κυρώσεις

Φυσικά η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής κάποιου τρίτου δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη. Πέρα από αυτό, τα πράγματα είναι πλέον πολύ πιο σοβαρά με την καινούρια νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κάποιου άλλου ατόμου τιμωρείται με φυλάκιση από ένα έως τρία έτη. Επιπλέον, ανάλογα με τη ζημιά που προκλήθηκε, επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από δέκα χιλιάδες και μπορούν να φτάσουν τις τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι για να γίνει παρακολούθηση κάποιου υπόπτου από την αστυνομία πρέπει να υπάρξει εισαγγελική άδεια, της οποίας προηγούνται οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Μέτρα ασφαλείας από παρακολούθηση τηλεφώνου

Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, αυτονόητο είναι πως οφείλουμε να προσέχουμε το τηλέφωνο μας και να μην το αφήνουμε ποτέ αφύλακτο. Δεν πρέπει να γίνεται εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές, παρά μόνο από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών. Επιπλέον πρέπει πάντα να προστίθεται ένας πολύ καλός κωδικός σαν κλείδωμα. Όσο πιο απλή και με λιγότερες δυνατότητες είναι μια συσκευή τόσο λιγότερο ευάλωτη είναι σε κακόβουλο λογισμικό. Αν αντιληφθούμε ότι το κινητό μας παρακολουθείται το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε συσκευή ή να επαναφέρουμε το τηλέφωνο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, καθώς τα σύγχρονα προγράμματα είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν.

Facebook Comments