Να λοιπόν που ήρθε και η ώρα των αρμών της εξουσίας. Είπε ο Τσίπρας μια ατάκα για να ικανοποιήσει το βαριά αριστερό κομμάτι του Σύριζα και βάλθηκε όλο το κυβερνητικό επιτελείο να τον «αποκαλύψει». Και δίπλα στην «αποκάλυψη», να τον κολλήσει στον τοίχο, να του βγάλει την μάσκα του δήθεν σοσιαλδημοκράτη, να τον βάλει στην θέση του και όλα τα συναφή.

Και να τα κείμενα, και να οι αναρτήσεις, και να οι ιστορικές συγκρίσεις, και να οι προφητείες για το τι σκοπεύει να κάνει ο Τσίπρας αν παρ’ ελπίδα βρεθεί για δεύτερη φορά στην εξουσία. Όλα αυτά για μια αναφορά στους περιβόητους αυτούς αρμούς της εξουσίας, τους οποίους ο Σύριζα πρέπει να ελέγξει καλύτερα  και αποτελεσματικότερα την επόμενη φορά.

Τώρα εγώ γιατί βλέπω μια υπερβολή σε όλο τούτο; Εντάξει, είναι πάγια αντίληψη της αριστεράς ο πλήρης έλεγχος του αστικού κράτους, για το οποίο πιστεύουν ότι αποτελεί μηχανισμό στα χέρια της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της εκφραστή, της Δεξιάς. Αλλά αυτά τα ξέρουμε, δεν χρειάστηκε να πει ο Τσίπρας την λέξη «αρμοί» στο κομματικό του ακροατήριο, ώστε να ανακαλύψουμε ότι ο Σύριζα είναι κόμμα της αριστεράς.

Εγώ όμως βλέπω και κάτι ακόμα. Μεγάλη πρεμούρα από τους κυβερνητικούς να βρουν το αδύνατο σημείο του Τσίπρα και να το χτυπήσουν αλύπητα. Στηριγμένοι στις ιδεολογικές συντεταγμένες του Σύριζα και στις μακρινές  μελλοντικές προθέσεις του να βρεθεί ξανά στην εξουσία, δηλαδή μετά από τουλάχιστο τρία (και βάλε) χρόνια.

Ξέρετε τι σημαίνουν τρία χρόνια για την πολιτική; Ξέρετε ότι μέσα σε πέντε μόλις λεφτά μπορεί ν’ αλλάξουν τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό; Οπότε αυτά τα περί μελλοντικής αυταρχικής διακυβέρνησης του Τσίπρα είναι αέρας κοπανιστός. Είναι εντελώς άσχετο πεδίο για να κάνει κανείς αντιπαράθεση μαζί του. Στο τέλος-τέλος, ο Σύριζα λείπει μόλις επτά μήνες από την εξουσία. Όλοι θυμούνται πως κυβέρνησε και όλοι έχουν βγάλει τα προσωπικά τους συμπεράσματα.

Αυτός που πιστεύει ότι η Συριζαϊκή διακυβέρνηση ήταν αυταρχική δεν έχει ακόμα ανάγκη υπενθύμισης. Τα έχει νωπά στην μνήμη του. Κι αυτός που πιστεύει ότι ο Τσίπρας ήταν ένα καλό λαϊκό παιδί που τα ‘βαζε με τους μηχανισμούς προς όφελος του λαού, δεν πρόκειται τώρα να πεισθεί από τις αναρτήσεις του Άδωνη και τις ανακοινώσεις του γραφείου τύπου της ΝΔ.

Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα διακυβέρνησης και ας αφήσει κατά μέρος την ιδεολογική αντιπαράθεση. Δεν είναι αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία των πολιτών, αλλά ούτε και ο πυρήνας των οπαδών της ΝΔ. Αλλού να ρίξουν το βάρος οι κυβερνητικοί, με τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις συχνά μοιάζουν σα να ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα.

Facebook Comments