Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ένα πράγμα που πρέπει να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει η ώρα να ξανακερδίσει τις εκλογές είναι «να αναλάβει όχι μόνο τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά και τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας».

Έτσι πρέπει και έτσι θα αγωνιστεί να συμβεί στη… «δεύτερη φορά Αριστερά», όπως εξήγησε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο πρώην πρωθυπουργός την πολιτική του αποστολή είναι άκρως αποκαλυπτικός και πολύ επίκαιρος αυτές τις μέρες που πέφτει φως στη σκευωρία Νοβαρτις και στο παραδικαστικό κύκλωμα, μέσα από τη διερεύνηση που διεξάγει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά που θα ακουστούν τις επόμενες μέρες για τον κ. Παπαγγελόπουλο θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη θύελλα, μένοντας μόνο σε αυτά που ήδη έχουν αποκαλυφθεί και ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι την επόμενη φορά θα προσπαθήσει να κατακτήσει «τους αρμούς της εξουσίας», εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τι παίχτηκε τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο των θεσμών και ιδιαίτερα στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπήρξε ο μοναδικός υπουργός (αναπληρωτής) που δεν έφυγε σε κανέναν ανασχηματισμό, ενώ δίπλα του περνούσαν ως υπουργοί Δικαιοσύνης – αναλώσιμοι – κατά σειρά Παρασκευόπουλος, Κοντωνής, Καλογήρου. Η παρουσία του δεν ήταν τυχαία. Πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Καραμανλή, εισαγγελέας με έμφυτη τάση να χώνει παντού τη μύτη του (όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών μέχρι τώρα), είχε ξεκάθαρη αποστολή: να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Όπως έλεγε κι ο ίδιος (σύμφωνα με την κατάθεση του εισαγγελέα Αθανασίου) «την εξουσία που είχα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου».

Ο ρόλος του Παπαγγελόπουλου ήταν σχεδιασμένος από τον Τσίπρα ακριβώς πάνω στη λογική του «αρμού της εξουσίας». Τι είναι ο αρμός; Η σχισμή, ή το κενό διάστημα στη σύνδεση δυο επιφανειών. Εν προκειμένω, με όρους εξουσίας, το κενό ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία, το οποίο επιβάλλει η συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών. Η κάλυψη αυτού του κενού και η εξάρτηση της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία ήταν η δουλειά του Παπαγγελόπουλου, όπως καθαρά προκύπτει από τις καταθέσεις τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών στην προανακριτική. Δουλειά που δεν την ανέλαβε μόνος του αλλά του ανατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την… κατάκτηση της πραγματικής εξουσίας, όπως την αντιλαμβάνεται η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η αλήθεια και η διερεύνηση της σε όλο το βάθος δεν αφορά μόνο τους 10 πολιτικούς που «κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» με στημένα στοιχεία για τη Νοβάρτις. Αφορά κάθε πολίτη που θέλει να ζει σε δημοκρατία.

Facebook Comments