Ιστορική και συμβολική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητείται ο απολογισμός της περιόδου 2012-19, σημειώνοντας ότι αυτός «δεν είναι αυτομαστίγωμα» αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς αριστερά. Και θα το κάνει επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά», υπογράμμισε. Τόνισε ότι ο ανοικτός διάλογος είναι αναγκαίος για να διατηρηθεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του κόμματος και να δώσει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να αναλάβει ξανά τις ευθύνες της χώρας. «Το κόμμα μας είναι ακριβώς αυτό», υπογράμμισε, «το όχημα της αλλαγής της κοινωνίας, το όχημα για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ειδικότερα είπε ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». Επέκρινε τις δυνάμεις του «παλιού πολιτικού συστήματος» ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις περιόδους διακυβέρνησης τους, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους «είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια ‘λάθη». «Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαίνεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της». Σχολίασε ότι «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.

Υπογράμμισε ότι μέσα από ένα ειλικρινή και συντροφικό διάλογο «θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας». «Ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να μιλήσει για ‘απολογία του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε την απάντηση που του αξίζει, γιατί πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο όσοι έχουν την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας. «Αν κάποιος όφειλε να απολογηθεί είναι εκείνος και η παράταξη του», είπε.

Facebook Comments