Έχει σημάνει συναγερμός  στον στρατό και στην ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, καθώς περισσότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή στα σύνορα, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ροές πληθαίνουν όσο περνάει η ώρα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι  η Τουρκία στήνει στα σύνορα τη δική της Ειδομένη, καθώς βάζει δωρεάν πούλμαν από την Αδριανούπολη, αγροτικά οχήματα αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα για να μεταβούν στα σύνορα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Παράλληλα, το τελωνειακό σημείο διέλευσης στις Καστανιές Έβρου είναι κλειστό από σήμερα, με αποτέλεσμα αρκετοί Τούρκοι και ξένοι επισκέπτες να μην μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά και Έλληνες οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα, αναφέροντας τα εξής:

«Επισκεπτόμαστε σήμερα τον Βόρειο Έβρο και όχι μόνο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον κ. Φλώρο, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που με τη δράση τους, τη δουλειά τους, καθημερινά καθιστούν τα σύνορά μας ασφαλή. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.

Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους».

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα radioevros.gr, το τελωνείο έκλεισε στις 11 το πρωί και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει. Αναφορικά με τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία, θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του τελωνείου, είτε να εισέλθουν στη χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.

Σημειώνεται δε ότι ήδη στον Έβρο βρίσκονται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί.

Νωρίτερα:

Τα ξημερώματα στελέχη της αστυνομίας σφράγισαν τα σύνορα και ουσιαστικά απέτρεψαν την είσοδο 300 μεταναστών οι οποίοι έφτασαν στην απέναντι πλευρά του Έβρου από την Αδριανούπολη.

Αυτό συνέβη μετά το «ελευθέρας» που χορηγήθηκε με τις ευλογίες του Ερντογάν σε όσους πρόσφυγες θέλουν να φύγουν προς την Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί με την συνδρομή συνοριοφυλάκων σφράγισαν τα σύνορα και απέτρεψαν την είσοδό τους στο Ελληνικό Έδαφος.

Κλειστό το τελωνείο στις Καστανιές

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Facebook Comments