Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για το νέο κύμα εκατομμυρίων μεταναστών που «υποσχέθηκε» η Τουρκία, επιχειρώντας να εκβιάσει τις εξελίξεις στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, την ώρα που ο ΑΓΕΕΘΑ ετοιμάζεται να πάει στον Έβρο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης οδεύει προς Μυτιλήνη.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα, υπενθυμίζοντας τη σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού η οποία πάρθηκε με αφορμή τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού από μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά.

Νωρίτερα:

Το είπε και το έκανε ο Ερντογάν. Άνοιξε τις κάνουλες του μεταναστευτικού.

Μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό σε στρατιωτικές θέσεις της Τουρκίας στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας, Ιντλίμπ, ο Τούρκος πρόεδρος  κάλεσε την νύχτα έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο.

Μετά από 3 ώρες σύσκεψης, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα άλλο πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στην Ευρώπη: να αφήσουν ελεύθερους τους Σύρους μετανάστες να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, είτε από θάλασσα είτε από στεριά.

Τούρκος αξιωματούχος: Ελεύθεροι να φύγουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες

Αμέσως μετά τη δήλωση του Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters , περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

Το DHA στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύει βίντεο με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα με τα πόδια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου να λένε «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το DHA περίπου 300 πρόσφυγες ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται στην Αδριανούπολη, στο άκουσμα της είδησης άρχισαν να περπατούν μέχρι τα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα.

Sınır kapılarının açıldığı iddiaları üzerine mülteciler Avrupa’ya geçmek için sınır kapılarına yöneldi. Gerek Suriye sınırından gerekse Türkiye içinden Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler yollara düştü.

turkiye-nin-multecilere-avrupa-kapilarini-12962638_6316_o.jpg

Παράλληλα, οπως μεταδίδει το Anadolu, μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στη Λέσβο, ήδη, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο χωριό Babakale, στην παραλία Yeşil Liman και στο Kadırga Bay. Οι μετανάστες σε αυτά τα σημεία, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μετάβαση στη Λέσβο, ετοιμάζονται για τη μεταφορά τους.

Απόφαση Μητσοτάκη για αύξηση περιπολιών στα σύνορα

Υπό το φόβο ακόμη πιο ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών αλλά και του φονικού κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, μετά την ύπαρξη τριών κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χθες:

«Αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση» του ιού ενώ τόνισε ότι ενισχύονται οι έλεγχοι σε ξηρά και θάλασσα.

«Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Facebook Comments