Μια θεμελιώδης αρχή στη διαχείριση κορυφαίων κρίσεων που απαιτούν καθολικά μέτρα απαγόρευσης -όποιας απαγόρευσης- είναι ότι κατά την άρση τους δεν μπορεί να γίνεται ένα βήμα εμπρός κι αν δεν πάει κάτι καλά να επανακηρυχθούν. Δεν έχει σημασία αν η επάνοδος στην κανονικότητα μπορεί να γίνει διαμιάς ή πρέπει να γίνει σταδιακά, σημασία έχει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει παλινωδία. Γιατί; Διότι η κρίσιμη παράμετρος «συμμόρφωση» που επιτυγχάνεται και με το μαστίγιο και με το καρότο, στην επανάληψη της θα απαιτήσει πολύ περισσότερο «μαστίγιο» ενώ το καρότο θα έχει πολύ μκρότερη επίδραση. Αν μάλιστα αυτό το μπρος -πίσω γίνει δυο -τρεις φορές, τότε η υπακοή θα χαθεί οριστικά διότι θα έχει χαθεί και η εμπιστοσύνη προς αυτούς που έχουν τον σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης.

Θέλετε ένα μικρό παράδειγμα «ανυπακοής» για να καταλάβετε πώς ακριβώς λειτουργεί η εμπιστοσύνη; Λοιπόν οι Ελληνες ειδικοί όπως και ο ΠΟΥ λένε ότι τις απλές χειρουργικές μάσκες δεν πρέπει να τις φοράμε αν δεν είμαστε άρρωστοι ή αν δεν βρισκόμαστε σε χώρο με συνωστισμό. Οτι όχι μόνον δεν μας προστατεύουν αλλά ότι μπορεί να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης είτε από λάθος κινήσεις μας είτε από πολύωρη χρήση. Το ίδιο λένε και για τα γάντια μιας χρήσης…. Υπακούει η πλειοψηφία στα αστικά κέντρα; Όχι! Οποιος έχει απόθεμα ή πρόσβαση σε μάσκες , κυκλοφορεί με μάσκα συνεχώς ενώ αντίστοιχα φοράει γάντια όταν απαιτείται επαφή με αντικείμενα σε δημόσιο χώρο ή στα ψώνια στο super market. Γιατί; Διότι παγκόσμια όχι στην Ελλάδα μόνο, το υγειονομικό υλικό όπως τα γάντια και οι μάσκες, έχουν ταυτιστεί εδώ και ενάμισυ αιώνα με την ασφάλεια από ιούς και μικρόβια. «Αυτό κάνουν γιατροί νοσοκόμοι και τραυματιοφορείς, αυτό θα κάνουμε κι εμείς….»

Η προσπάθεια να «ξεριζωθεί» αυτή η συλλογική βεβαιότητα πέφτει στο απόλυτο κενό -ακόμη κι αν κάνουν εκστρατεία super δημοφιλείς ήρωες όπως ο καθ. Τσιόδρας- διότι πολύ απλά σ αυτό το συγκεκριμένο θέμα οι άνθρωποι  έχοντας επι δεκαετίες άλλες παραστάσεις, δεν εμπιστεύονται την όποια ηγεσία. Πιστεύουν σε συντριπτικά ποσοστά, ότι αυτά τα λένε οι ηγέτες τους γιατί υπάρχει έλλειψη μασκών και γαντιών στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας. Υπάρχει; Φυσικά, αλλά όσα λένε οι ειδικοί είναι επίσης αλήθεια δεν είναι προσχηματικά.

Με άλλα λόγια για να επανέλθουμε στο θέμα της άρσης των μέτρων, αν υπάρξει κάποιας μορφής «ρήγμα» στην δικαιολογημένα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών στις αποφάσεις της κυβέρνησης, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ότι αυτό θα είναι μικρό ή άνευ σημασίας…. Αρα ο σχεδιασμός της επιστροφής στην κανονικότητα δεν μπορεί μεν να έχει άγνωστη διάρκεια, διότι θα γονατίσει εντελώς και η χώρα και η οικονομία της, αλλά επίσης δεν μπορεί να γίνει και με σχεδιασμό υψηλού ρίσκου. Προσωπικά θαυμάζω και τον σχεδιασμό και τις αποφάσεις και την εφαρμογή των μέτρων αυτής της ηγετικής ομάδας. Τόσο το πολιτικό προσωπικό όσο και οι ειδικοί επιστήμονες , έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Και θεωρώ ότι κάτι περίεργες διαρροές , εκφράζουν μόνον όσους ….δεν συμμετέχουν στις αποφάσεις και ψάχνουν τρόπο να μπουν στο κάδρο τώρα που όπως φαίνεται θα είναι οριστικά «θετικό» στο πολιτικό του ισοζύγιο .

 Κρατάω λοιπόν την προσεκτική τοποθέτηση του καθ ύλην αρμόδιου Υπουργού Βασίλη Κικίλια που μιλώντας στο Mega μετά τις διαρροές, είπε επί λέξει: .«Εχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω. Όμως το Υπουργείο Υγείας είναι πάρα πολύ προσεκτικό. Όλα καταλήγουν τελικά στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Οι ειδικοί επιστήμονες θα μας υποδείξουν και θα ποσοτικοποιήσουν ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα ιεραρχηθούν. Η πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες. Όποιος βγει και δηλώσει σήμερα ότι ξέρει ποια είναι αυτά τα μέτρα και πότε θα παρθούν, λέει ψέματα γιατί δεν τα έχουμε αποφασίσει ακόμα.»

Facebook Comments