Σε κίνδυνο τίθεται η επιβίωση του ευρώ με την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σύμφωνα με τον Βόλφγκαν Σόιμπλε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο οποίο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (PSPP) κατά την περίοδο 2015-2018.

«Μπορεί τώρα σε άλλα κράτη – μέλη να τεθεί υπό αμφισβήτηση η διατήρηση του ευρώ, διότι κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει μόνο του. Κανέναν δεν χαροποιεί αυτή η κατάσταση», δηλώνει ο Πρόεδρος της Bundestag στο δίκτυο «Redaktionsnetzwerk Deutschland» και τονίζει ότι «θα πρέπει τώρα πολιτικά να γίνει το παν προκειμένου να ενισχυθεί η Ευρώπη».

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έως το φθινόπωρο του 2017, δηλώνει ότι «είναι γνωστό ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν συμφωνούσα πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ – με όλο τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της». «Ανεξάρτητοι θεσμοί, οι οποίοι δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο, πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στο πλαίσιο της εντολής τους και δεν επιτρέπεται να την ερμηνεύουν διασταλτικά. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο να καταρριφθεί», τονίζει, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι επίσης δύσκολο όταν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Facebook Comments