Η προανακριτική για την Novartis θα συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη 2 Ιουνίου, για να κανονίσει τις λεπτομέρειες των νέων μαρτύρων που θα κληθούν για κατάθεση.

Αυτοί που θα κληθούν ως ύποπτοι για εξηγήσεις το προσεχές διάστημα είναι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο συνεργάτης του, Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννα Παπαδάκου.

Την ένταση πυρόδοτησαν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των κομμάτων για τους μάρτυρες που θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν και για τον τρόπο που θα κληθούν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τον Παπαγγελόπουλο», ανέφεραν απόψε πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. «Συντελείται ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του κράτους δικαίου», απάντησαν, με κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Επιπλέον, η επιτροπή θα ζητήσει από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, που διεξάγουν παράλληλη έρευνα, Ε. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη, ενημέρωση για τον τρόπο που έλαβαν καταθέσεις απο τους Ελένη Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, ώστε να κλητευθούν με τον ίδιο τρόπο. Εάν οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν παράσχει ήδη έγγραφες εξηγήσεις, τότε ενδεχομένως να μην κληθούν στην Προανακριτική.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η Προανακριτική δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους, πριν από την σύνταξη του πορίσματος. Παράλληλα, κατέθεσε την δική του λίστα μαρτύρων, που περιλαμβάνει τους αντεισαγγελείς Α.Π. Παπαγεωργίου, Μπρακουμάτσο τους εισαγγελείς Καλούδη, Ζαγοραίο, την δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκου, τον κ. Φιλιππάκη, τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τους δικηγόρους του κ. Σάμπυ Μιωνή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση σκέφτεται την οριστική αποχώρηση από τις εργασίες της επιτροπής, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Με αποχώρηση απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  εντείνει τις κινήσεις τακτικής και απειλεί με αποχώρηση, δείχνοντας ότι θέλει να απεμπλακεί από την τοξική δράση του πρώην αναπληρωτή υπουργού του, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Γιάννη Γκιόλα, βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλους της επιτροπής: «Δεν είμαστε εμείς ο Παπαγγελόπουλος».

Πηγές ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στην τύχη του τον Παπαγγελόπουλο

Όπως σημειώνουν πηγές από την ΚΟ της ΝΔ, η πλειοψηφία, θέλοντας να ρίξει πλήρες φως στην όλη διαδικασία, πρότεινε κλήση ως υπόπτων των κ.κ Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου και εγγράφως να τοποθετηθούν οι οι κ.κ. Ζάχαρης Σοφουλάκης, ενώ, παράλληλα, εκφράστηκε επιφύλαξη για άλλους μάρτυρες.

Παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πυροδοτήσει ξανά την επιτροπή απειλώντας την πλειοψηφία για τρίτη συνεχόμενη φορά με αποχώρηση ζητώντας ως μάρτυρες τους Παπασπύρου, Μπακουμάτσου, Παπαγεωργίου, Καλούδη, Ζαγοραίο, Παπαδάκου, Φιλιππάκη Μαργωμένο και ο Τάρκας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «στόχος τους ήταν ξεκάθαρα να τραβήξουν τη διαδικασία σε μάκρος. Η πλειοψηφία πρότεινε πως μετά από 8 μήνες πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία» και προσθέτουν ότι «τα μέλη της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας αφήνουν εκτεθειμένο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τον εγκαταλείπουν. Η πλειοψηφία ουκ ολίγες φορές δέχθηκε μάρτυρες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου θέλει να αφήσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην τύχη του».

Επιπλέον, οι πηγές της ΝΔ υπενθύμιζαν τέλος πως «ως πλειοψηφία είχαμε δεχθεί ως μάρτυρες τους προτεινόμενους από ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ξένη Δημητρίου, Μανιά, Ράνο, Μανιαδάκη και Φρούζη. Άρα η καταγγελία περί  δήθεν άρνησης των προτάσεων της μειοψηφίας είναι προσχηματική. Θέλουν να αποχωρήσουν. Δεν είναι τυχαία η απόσταση ΣΥΡΙΖΑ από Παπαγγελόπουλο με τη φράση του βουλευτή Γιάννη  Γκιόκα ο οποίος απαντώντας τόνισε: «Δεν είμαστε εμείς ο Παπαγγελόπουλος».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του Κράτους Δικαίου»

Σε κοινή τους δήλωση τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή έκαναν λόγο για «ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του Κράτους Δικαίου».

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή αναφέρουν ότι αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση, «μετά την αδιανόητη και πρωτοφανή απόφαση της ΝΔ ν’ απορρίψει όλους τους μάρτυρες που προτάθηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μάρτυρες, οι οποίοι είναι ανώτατοι και ανώτεροι εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί και που οι καταθέσεις τους καθίστανται υποχρεωτικές και αναγκαίες από την ίδια την πρόταση του διευρυμένου κατηγορητηρίου».

Κατά τις ίδιες πηγές «δυστυχώς, η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης μετετράπηκε από Συλλογικός Εισαγγελέας σε επιτροπή αποκλειστικά της πλειοψηφίας:

  • Μετά τον πραξικοπηματικό τρόπο αποκλεισμού των Τζανακόπουλου –Πολάκη,
  • Μετά την κατάρρευση της δήθεν «σκευωρίας» στο σκάνδαλο Novartis,
  • Μετά την εξέταση πλειάδας μαρτύρων παντελώς άσχετων με την υπόθεση που κλήθηκε αρχικά να διερευνήσει η Επιτροπή
  • Μετά την καλπονοθεία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής, κατά την ψηφοφορίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου,
  • Μετά από όλα αυτά, η ΝΔ αρνείται να δεχθεί τους μάρτυρες στην Επιτροπή, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα, πλέον, ότι κινείται βάσει προαποφασισμένων σχεδίου και μεθοδεύσεων.

«Φαίνεται ότι στο προκατασκευασμένο πόρισμα της ΝΔ δεν χωρούν μάρτυρες και αποδεικτικό υλικό, γιατί προφανώς την τρομάζει η Αλήθεια» καταλήγουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους λέγοντας ότι η Προανακριτική δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους, πριν από την σύνταξη του πορίσματος. Μάλιστα , η αξιωματική αντιπολίτευση σκέφτεται την οριστική αποχώρηση από τις εργασίες της επιτροπής, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της ως προς την κλήση μαρτύρων ενώ σήμερα αποχώρησε από την συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την δική του λίστα μαρτύρων, που περιλαμβάνει τους αντεισαγγελείς Α.Π. Παπαγεωργίου, Μπρακουμάτσο τους εισαγγελείς Καλούδη, Ζαγοραίο, την δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκου, τον κ. Φιλιππάκη, τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τους δικηγόρους του κ. Σάμπυ Μιωνή.

Γ. Παπαδάκου: Θα εμφανιστώ στην Επιτροπή και θα πω την αλήθεια

Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, με δήλωση της, επισημαίνει ότι η απόφαση να κληθεί ως ύποπτη, «είναι μία ακόμα προσπάθεια των σκοτεινών κύκλων που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα να με τρομοκρατήσουν, να με φιμώσουν, και να με εξαφανίσουν από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας».

Αναλυτικά η δήλωση της Γ. Παπαδάκου:

«Η απόφαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής να με καλέσει ως ύποπτη με αφορμή τους εις βάρος μου ισχυρισμούς του συκοφάντη και ερευνουμένου ως υπόπτου για απάτη από την Ελληνική Δικαιοσύνη Sabby Mioni, είναι μία ακόμα προσπάθεια των σκοτεινών κύκλων που διακινούσαν το μαύρο πολιτικό χρήμα να με τρομοκρατήσουν, να με φιμώσουν, και να με εξαφανίσουν από το χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Είναι λυπηρό ότι στις επιθέσεις σε βάρος μου συνηγορούν με παράνομες μεθόδους και αντισυνταγματικές πρακτικές και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η αλήθεια όμως θα ακουστεί και στη Βουλή, γιατί κανένας δεν μπορεί να με εμποδίσει στο να αποκαλύπτω το σκοτεινό και ζοφερό πρόσωπο της εξουσίας, αλλά και τους συνεργούς εκείνων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, λεηλατώντας και καταληστεύοντας τα δημόσια ταμεία. Θα εμφανιστώ στην επιτροπή, με όποια ιδιότητα και αν μου ζητηθεί και θα πω την αλήθεια».

Δήλωση συνηγόρων Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Η αιφνίδια απόφαση της πλειοψηφίας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για μετατροπή ως υπόπτων μη πολιτικών προσώπων χωρίς να υπάρχει μάλιστα τέτοια απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής για τα μη πολιτικά πρόσωπα και η μη αποδοχή του αιτήματος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου να κληθούν για εξέταση ουσιώδεις μάρτυρες, αποτελεί Κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα. Έτσι αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ενδιαφέρονται για την ανεύρεση της αληθείας, αλλά με παραβίαση βασικών κανόνων δικαίου και με αυθαιρεσίες προωθούν, χωρίς κανένα δισταγμό,  πολιτικές διώξεις.

 Καταδεικνύεται ακόμη ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων παραβιάζουν τη νομιμότητα και τα στοιχειώδη δικαιώματα πολιτικών και πολιτών.

Η σκευωρία δεν θα περάσει και οι σκευωροί θα αποκαλυφθούν σύντομα».

Facebook Comments