Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ψήφισαν το Ταμείο Ανάκαμψης

MarketNews

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ψήφισαν το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν 2 φορές για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο στις 17/4/2020 όσο και στις 15/5/2020.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη:

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν 2 φορές από την ψηφοφορία για το Ταμείο Ανάκαμψης:
-17/4/2020
Υπέρ 395,Κατά 171,Αποχή 128 (ΣΥΡΙΖΑ)
-15/5/2020
Υπέρ 505,Κατά119 ,Αποχή
69 (ΣΥΡΙΖΑ).Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την εθνική προσπάθεια και ζητάει τα ρέστα!

 

Μάλιστα, η κ. Σπυράκη όταν ήταν καλεσμένη σε τηλεοπτική εκπομπή με τον Δημήτρη Παπαδημούλη είπε χαρακτηριστικά:

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά απήχαν και δεν υποστήριξαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού βρίσκεται υπό την επήρεια του «συνδρόμου της Θεσσαλονίκης» εξαγγέλλοντας μέτρα με λεφτά που δεν υπάρχουν , ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού απέχει από την εθνική προσπάθεια για ευρωπαική χρηματοδότηση.

Η Κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναπτύσσοντας τις θέσεις τους για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τους Ίδιους Πόρους και το Σχέδιο Ανάκαμψης και δικαιολογούν την απόφασή τους

Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,5 τρις ευρώ, το οποίο να χρηματοδοτείται από αέναα ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο και να χρησιμοποιεί επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.

Διεκδικούν όπως αναφέρουν, πρόσθετες πιστώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό 2021-2027 ύψους 1,3 τρις.

Η αύξηση αυτή, τονίζουν, είναι απαραίτητη για να στηριχτούν πολιτικές κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της δημόσιας υγείας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ασκούν κριτική στην Κομισιόν για την καθυστέρησή της να υποβάλει την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης και θεωρούν εντελώς ανεπαρκές και αδύναμο το πακέτο του Eurogroup ύψους 540 δις ευρώ.

Καταλήγουν ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου έχει θετικά στοιχεία, τα οποία υποστήριξαν με την ψήφο τους και αναφέρουν: «Επιλέξαμε την αποχή στην ψήφο επί του συνόλου γιατί το συμβιβαστικό ψήφισμα υπό την πίεση των δεξιών πολιτικών ομάδων δεν περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες προτάσεις και τις κόκκινες γραμμές του Ευρωκοινοβουλίου για το αναγκαίο ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης και τον Νέο Πολυετή Προϋπολογισμό, γεγονός που διευκολύνει την συρρίκνωσή τους από την Κομισιόν και κυρίως το Συμβούλιο και την αγνόηση του Ευρωκοινοβουλίου σε έναν τελικό ανεπαρκή συμβιβασμό που ήδη μεθοδεύεται στο Ευρωπαϊκό παρασκήνιο».

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Αδιαμφισβήτητα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα δε που αναδεικνύει μια αίσθηση του επείγοντος και σπάει κάποια ταμπού.

Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια, να αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πολύ περισσότερο από τις αρχικές προτάσεις και να υπάρχει το στοιχείο της αμοιβαιοποίησης. Υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα το αν και πόσο θα υπάρχουν αιρεσιμότητες, και πάνω από όλα δεν ξέρουμε την ένταση των αντιστάσεων που θα προβάλουν κάποιες από τις χώρες του Βορρά, που δεν έχουν μάθει τίποτα από την κρίση του 2009 ή τη σημερινή κρίση.

Θα περιμένουμε την έκβαση της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να δούμε τις τελικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ ενός πιο θαρραλέου προγράμματος "γέφυρα", όπως αυτό που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο "Μένουμε Όρθιοι 2", για να είναι σε καλύτερη θέση η οικονομία και η κοινωνία να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη:
Νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης είχε τοποθετηθεί σε τελείως διαφορετικό μήκος κύμματος σημειώνοντας ότι "η πρόταση της Κομισιόν αφήνει όλους λίγο δυσαρεστημένους. Ή λίγο ικανοποιημένους, αν βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο.

Ούτε αποκλειστικά δάνεια, ούτε επιδοτήσεις. Αλλά, λίγο από όλα, ως αφετηρία της συζήτησης και των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν από βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Για να προσθέσει ότι "όσο κι αν θέλει κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, φαίνεται ότι το περιεχόμενό του, κάθε άλλο παρά βάλσαμο είναι. Και το δύσκολο ευρωπαϊκό παζάρι δεν ξεκίνησε ακόμη. Οι βιαστικοί πανηγυρισμοί τόσο του κυρίου Μαργαρίτη Σχοινά όσο και κύκλων της ΝΔ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα λιθαράκι την επικοινωνιακή καταιγίδα των "Αρίστων", ντόπιων και ξένων σε βάρος των λαϊκών αναγκών".