Στα 230 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η κερδοφορία προ προβλέψεων της Alpha Bank στο α τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 14% σε τριμηνιαία βάση.

Η Τράπεζα στηρίζει χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις, τόσο με ίδιες δυνάμεις όσο και μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που υλοποιεί η ελληνική Πολιτεία (ΕΑΤ). Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη διατεθεί περισσότερα από δύο δισ. Ευρώ, από την αρχή του έτους, ως κεφάλαια κίνησης ή χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων. Σημειώνεται πως σε αυτά δεν συνυπολογίζονται τα ποσά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ, όπου η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, (έχοντας κατά πληροφορίες διαθέσει περισσότερα από 220 εκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, σημειώνεται πως η Τράπεζα είναι στην πρώτη γραμμή και για το νέο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης, με εγγύηση 80% από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ. Συνολικά, η Alpha Bank θα διαθέσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις, στηρίζοντας αποφασιστικά την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και περιορισμού των συνεπειών από την πανδημία

Παράλληλα, η τράπεζα επανεκκινεί το Galaxy και το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας.

Στόχο αποτελεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής και υποβολή αιτήματος για τον “Ηρακλή” εντός του 2020. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών που έχουν δηλώσει “παρών” και μάλιστα όχι μόνον όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη φάση, η οποία σταμάτησε προσωρινά λόγω πανδημίας, αλλά και νέοι “παίκτες”.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων στο α΄τρίμηνο η Τράπεζα κατέγραψε ζημιές ύψους 10,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 27,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των προβλέψεων λόγω του COVID-19, η επίδοση της Τράπεζας για το τρίμηνο θα ήταν κερδοφόρος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Βασίλης Ψάλτης δήλωσε:

“Από την έναρξη της κρίσης, κύρια προτεραιότητά μας υπήρξε η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Τράπεζας και του Δικτύου μας, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους Πελάτες μας και την Ελληνική Οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για τους Εργαζόμενους και τους Συναλλασσόμενους με την Τράπεζα. Ήδη, από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχουμε χορηγήσει περισσότερα από Ευρώ 2,1 δισ., ως χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, ενώ προωθούμε ενεργά τη συμμετοχή των Πελατών μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των Επιχειρήσεων, με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεθνής αναγνώριση που κέρδισε η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid19, καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση ενός γενναίου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων, επιτρέπουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση.

Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που ανέρχονται σε Ευρώ 24 δισ. και αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, αναμένουμε πως θα περιορίσουν την ύφεση εξαιτίας του Covid-19 κατά το τρέχον έτος και, παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Με αυτή την παραδοχή, όχι μόνον επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου που ανακοινώσαμε στα τέλη του 2019, αλλά και επανεκκινούμε, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, το Πρόγραμμα Τιτλοποίησης Galaxy, γεγονός που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή προσαρμογή στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιτύχαμε ισχυρή λειτουργική επίδοση με Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων στα Ευρώ 230 εκατ., ενισχυμένο κατά 14% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, βελτιώσαμε σημαντικά τη ρευστότητα και ενισχύσαμε περαιτέρω τη συνολική κεφαλαιακή μας θέση, μέσω της ιδιαίτερα επιτυχούς έκδοσης ομολόγου Tier 2.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους Εργαζομένους μας για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την ευελιξία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο συνέχισαν να εξυπηρετούν τους Πελάτες μας και να στηρίζουν την Τράπεζα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες.

Αυτό το ανανεωμένο πνεύμα ομαδικότητας, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές πελατοκεντρικές μας αξίες και την ισχυρή χρηματοοικονομική μας θέση, αποτελούν τις βάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας”.

Αποτελέσματα
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας:

– Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 13,6% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 229,6 εκατ., επηρεασμένο θετικά από τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων καθώς και την ανθεκτική λειτουργική επίδοση του Καθαρού Εσόδου Τόκων. Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 19,8% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 307,1 εκατ., το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 1,9% του Ενεργητικού, προσαρμοσμένο σε ετήσια βάση, γεγονός που επιτρέπει την απορρόφηση των αυξημένων προβλέψεων για το τρίμηνο.

– Το α΄ τρίμηνο 2020, οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 307,4 εκατ., έναντι Ευρώ 244,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους Ευρώ 120 εκατ., που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πανδημίας COVID-19.

– Το α΄ τρίμηνο 2020, τα Καθαρά Κέρδη/(Ζημίες) μετά από Φόρους διαμορφώθηκαν σε Ευρώ -10,9 εκατ., έναντι Ευρώ 27,5 εκατ. το α’ τρίμηνο 2019. Μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των προβλέψεων λόγω του COVID-19, η επίδοση της Τράπεζας για το τρίμηνο θα ήταν κερδοφόρος.

– H Alpha Bank συνεχίζει να παρέχει χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα, με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε Ευρώ 1,6 δισ. για το α’ τρίμηνο 2020, έναντι Ευρώ 0,6 δισ. το α’ τρίμηνο 2019, παρέχοντας χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας. Από την αρχή του έτους, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα Ευρώ 2,1 δισ., ενώ η δραστηριότητα στο σκέλος των χορηγήσεων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά το β’ τρίμηνο μέσω των προγραμμάτων εγγύησης και χρηματοδότησης που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

– Η Alpha Bank διατηρεί την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,5% και Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) 17,5% έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού 11,5%, βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), διαθέτοντας την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για την εφαρμογή του Επιχειρησιακού της Σχεδίου που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο 2019. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια και ο Δείκτης Μόχλευσης αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε Ευρώ 7,7 δισ. και 11,9% αντίστοιχα, στο τέλος Μαρτίου 2020.

– Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 0,4 δισ. και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 18,4 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2020, ως αποτέλεσμα επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών.

– Η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη του Επιχειρησιακού της Σχεδίου για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και, έχοντας ολοκληρώσει σημαντικές προπαρασκευαστικές εργασίες, πρόκειται να επανεκκινήσει, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, τις διαδικασίες για τη συναλλαγή Galaxy, μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ευρωπαϊκή Αγορά, για την οποία διατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Facebook Comments