Την άποψη πως το Ελληνικό δεν θα αποδώσει καρπούς εάν δεν ενταχθεί σε ένα μεγαλύτερο και μελετημένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας εκφράζει στο MarketNews.gr ο αρχιτέκτονας, κ. Δημήτρης Ποτηρόπουλος, το γραφείο του οποίου (Potiropoulos+Partners) βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό μερικών από τα πλέον εμβληματικά projects στο παράκτιο – και όχι μόνο – μέτωπο της Αθήνας.

«Η ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε να ήταν μία υπέροχη πόλη. Η τοπογραφία της, το εύκρατο κλίμα και η ιστορία της το επιτρέπουν. Όμως, δεν είναι. Το φυσικό περιβάλλον του ευρύτερου πολεοδομικού σχηματισμού της θυσιάστηκε στο βωμό της ανοικοδόμησης, το ίδιο συνέβη και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, που δίνει σήμερα την εικόνα μιας ασυγκρότητης ζώνης, χωρίς χαρακτήρα, με άναρχη συσσώρευση κατοικιών και ελλειμματικές υποδομές», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η σημερινή Αθήνα, εκτός από την Ακρόπολη, δεν διαθέτει σημαντικούς κοινωνικούς πυκνωτές, ούτε, επίσης, ένα δίκτυο ισχυρών σημείων αναφοράς και ελκυστικών θεματικών ενοτήτων. Πόσω μάλλον προοπτικές ανάπτυξης, με την ουσιαστική έννοια του όρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά συμβαίνουν, ωστόσο, σε μία πόλη με σχεδόν ιδανικές κλιματικές συνθήκες. «Το πρόταγμα ενός αναβαθμισμένου παράκτιου μετώπου αφορά, τόσο στην ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων του, όσο και στο τουριστικό προϊόν. Είναι ολοφάνερη η ανάγκη ενός δομημένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για το ευρύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Τα τρέχοντα αστικά και περιαστικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αποσπασματικές παρεμβάσεις. Η ανάπτυξη του ‘Ελληνικού’, ως ‘οριοθετημένου’ μεμονωμένου σχεδιασμού, δεν θα αποδώσει καρπούς εάν δεν ενταχθεί σε ένα μεγαλύτερο και μελετημένο πρόγραμμα.

Έτσι μόνο θα μπορούσαμε να μιλάμε πραγματικά για ‘Αθηναϊκή Ριβιέρα’», εξηγεί και καταλήγει: «Φιλόδοξοι στόχοι αυτού του επιπέδου, δυστυχώς, μας υπερβαίνουν. Αναρωτιέμαι, ποιο είναι άραγε το όραμα της εκάστοτε κυβέρνησης, με ποιο τρόπο σκοπεύει να χειριστεί στρατηγικά την ευαίσθητη και πολυπαραμετρική σχέση πόλης – φύσης, σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στην Αθήνα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, με τα ειδυλλιακά νησιά του Αργοσαρωνικού σε απόσταση αναπνοής; Προκειμένου η πόλη να μπορέσει να ανοιχτεί στην κοντινή της θάλασσα και στα πανέμορφα τοπία, που την περιβάλλουν. Ο συνδετικός κρίκος αυτής της τόσο κρίσιμης οργανικής ένωσης μόνο το παράκτιο αττικό μέτωπο θα μπορούσε να είναι, εξού και η σημαντικότητά του».

«Μαγνήτης» επενδυτών η Αττική ακτογραμμή

Το βλέμμα τους στην Αττική ακτογραμμή στρέφουν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές, εξαιτίας και των εργασιών, που ξεκίνησαν μετά από πολλά χρόνια, στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με το γραφείο Potiropoulos+Partners, σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, από το Φάληρο έως την Βουλιαγμένη και ακόμη πιο πέρα, καταγράφεται μία έντονη κινητικότητα στον χώρο των κτιριακών κατασκευών, που στοχεύει σε υψηλού επιπέδου κοινό, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. «Στο πλαίσιο αυτό, αναλάβαμε να σχεδιάσουμε μία σειρά σημαντικών τουριστικών projects, κτιρίων κατοικιών και έργων άλλων χρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία εμβληματικών κτιρίων-landmarks, που αναβαθμίζουν το παράκτιο μέτωπο, κατ’ επέκταση και το τουριστικό προϊόν, που αυτό προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή συνεισφέρουν πολλαπλά στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων του», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Potiropoulos+Partners έχει βάλει την υπογραφή της σε έργα, όπως: 

Μαρίνα Φλοίσβου: Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ολυμπιακής Φιλοξενίας» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποτελείται αφενός, από την χερσαία ζώνη με το συγκρότημα των κτιρίων και το δίκτυο των πλατειών και πεζοδρόμων και αφετέρου, από τον λιμένα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών σκαφών. Η Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται σε κομβικό σημείο του παραλιακού μετώπου Νέου Φαλήρου – Γλυφάδας και είναι μία από τις πρώτες V.I.P. μονάδες υποδοχής ιδιωτικών σκαφών μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα, με διεθνή εμβέλεια, προσφέροντας πλήρεις υπηρεσίες ελλιμενισμού, υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα, οι επιλεγμένες χρήσεις αναψυχής και εμπορίου της χερσαίας ζώνης διευρύνουν το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργώντας έναν σημαντικό υπερτοπικό αστικό πόλο, που απευθύνεται συνολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

«ΤheWave» – Συγκρότημα κατοικιών στο γκολφ της Γλυφάδας: Το κτίριο κατοικιών «Τhe Wave» σχεδιάστηκε από την Potiropoulos+Partners μετά τη διενέργεια «κλειστού» αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που διοργάνωσε γκρουπ Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών, όπου έλαβε το α’ βραβείο. Το κτίριο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του γκολφ της Γλυφάδας, σε ένα ιδιαίτερα προνομιούχο σημείο. Κατά την σύνθεση προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς τη μεγάλη πλευρά του οικοπέδου, που συνδιαλέγονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου. Το εδαφικό ανάγλυφο και η κίνηση της θάλασσας, που εκτείνεται στον ορίζοντα, θυμίζουν «πίνακα κυμάτων» που μεταμορφώνεται συνεχώς. Ο σχεδιασμός αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών αναδιπλώσεων, παρουσιάζοντας μία δυναμική μορφή, που μοιάζει να πάλλεται, να περιστρέφεται ή να λυγίζει, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη. Το «TheWave» είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα, που κατασκευάζονται αυτή την στιγμή στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

«TheElysium» – Τουριστικό συγκρότημα σουιτών στο Καβούρι: Η γειτνίαση του οικοπέδου με τη θάλασσα ενεργοποίησε μια σειρά αφηγήσεων, που σχετίζονται με το «υδάτινο στοιχείο», όπως είναι ο κυματισμός του νερού, τα λευκά κουρμπαριστά από τον αέρα πανιά των ιστιοφόρων, η θέα προς τον Αργοσαρωνικό και το μοναδικό αττικό φως. Ο καμπυλόσχημος κτιριακός όγκος μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, σχηματίζοντας μοναδικές γλυπτές μορφές σε οριζόντια ανάπτυξη. Ο ήπιος κυματισμός του, οι εξάρσεις και οι υφέσεις του, δίνουν μία μοναδική αίσθηση, σθεναρή και, ταυτόχρονα, λεπτότεχνη. Απώτερος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία εμβληματικών χώρων, κάθε ένας από τους οποίους θα προσφέρει ξεχωριστό χαρακτήρα και ατμόσφαιρα, χώροι απτοί, με υλική υπόσταση και ακουστική ποιότητα, στοιχεία, που δεν έχουν να κάνουν με αφηρημένες έννοιες, αλλά με μία εμπεριστατωμένη χωρική εμπειρία.

«ΤheSea-ThroughEffect» -Συγκρότημα κατοικιών στην Βούλα: Η συγκεκριμένη «ιδέα» μορφής συγκροτήθηκε από επιμέρους ορθοκανονικές δομές και ενδιάμεσα, μη κανονικής γεωμετρίας «φίλτρα», που «ανοίγουν» ή «κλείνουν» συνομιλώντας με τον προσανατολισμό και τις διαβαθμίσεις της θέας. Βασική παράμετρο του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιλογή και συνεργασία των υλικών στο κέλυφος του κτιρίου. Το συμπαγές επίχρισμα, η διαφάνεια του γυαλιού και τα διάτρητα κλωστρά συνδιαλέγονται με το φυσικό φως, ενώ οι λοξές χαράξεις αντιπαρατίθενται στην στερεοτυπική ορθοκανονική λογική. Σκοπός του αρχιτεκτονικού χειρισμού είναι να γίνουν αντιληπτές και από τους εσωτερικούς χώρους οι ποιοτικές διαφοροποιήσεις κατά τη μετάβαση από το αστικό στοιχείο στο φυσικό, καθώς το κτίριο υιοθετεί διαφορετικά πρόσωπα, ανάλογα με την εποχή και την ώρα.

Βελεσιώτη Αγγελική

Facebook Comments