Την 1η Ιουλίου άνοιξαν οι τουριστικές πύλες της χώρας. Με μεγάλη αγωνία και μεγάλη υπευθυνότητα περιμένουμε τους τουρίστες που θα έρθουν από τις ευρωπαϊκές κυρίως χώρες να διασώσουν ότι μπορεί να σωθεί τη φετινή χρονιά. Τα πράγματα δε θα’ναι εύκολα. Μπορεί πέρυσι να ήταν η καλύτερη ποτέ χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Αλλά φέτος εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα κι από πλευράς της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας. Γι’ αυτό όσο αισιόδοξοι κι αν είμαστε για την ομαλή πορεία από εδώ και πέρα, η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη. Και κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής. 

Το τουριστικό προϊόν δεν είναι μόνο ευάλωτο. Αλλά κι άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Καθώς από τον τουρισμό, άμεσα η έμμεσα, εξαρτάται το 30% τουλάχιστον του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας. Η όποια διάσωση του φέτος, σε συνδυασμό με τις βάσεις που θα θέσει για την επόμενη χρονιά, το 2021, σχετίζεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας και της αγοράς εργασίας σε βάθος πολλών μηνών. Καθώς η αγωνία όλων μας έχει να κάνει με το λίαν πιθανό ενδεχόμενο αύξησης των απολύσεων κι έκρηξης της ανεργίας το προσεχές διάστημα, κατά το οποίο τελειώνει και το καθεστώς απαγόρευσης των απολύσεων σε όσες επιχειρήσεις είχαν ενταχθεί στο καθεστώς εκτάκτων μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και της καραντίνας. 

Πολλοί, υπουργοί, κόμματα, η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, κάνουν εκτιμήσεις για το ποσοστό της ύφεσης στη χώρας φέτος. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα ποσοστά μικρή αξία έχουν όσον αφορά την πραγματική ζωή και την πραγματική οικονομία. Ας είμαστε ρεαλιστές. Φέτος πολλοί άνθρωποι θα χάσουν ή έχουν ήδη χάσει την εργασία τους. Άλλοι δεν βρίσκουν την εποχική κι έκτακτη απασχόληση που είχαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο σε όλο το εύρος του τουρισμού. Άλλοι φοβούνται, δικαίως, ότι θα χάσουν την δουλειά τους στο λίαν προσεχές μέλλον επειδή είτε θα απολυθούν είτε γιατί η επιχείρηση στην οποίαν  εργάζονται και βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού θα κλείσει η δεν θα μπορεί να τους πληρώνει. Η ανεργία δεν είναι μόνο οικονομικό πρόβλημα. Είναι πρωτίστως κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, που η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θα κληθεί να διαχειριστεί υπό δύσκολες συνθήκες από το φθινόπωρο και μετά. 

Εκτιμώ ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς για την οικονομία και την κοινωνία. Κι ας ελπίσουμε ότι δεν υπάρξει ισχυρό νέο κύμα του COVID-19, που θα μπορούσε να κλείσει και πάλι τους πολίτες στα σπίτια τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Και πολλά νοικοκυριά και πολλές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν σκληρά και θα υποφέρουν. Όμως εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε. Εάν κι εφόσον η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός συνεχίσουν να επιδεικνύουν την ίδια σοβαρότητα κι υπευθυνότητα για την διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταδείξει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και γι αυτό ρίχνει όλο του το βάρος στην αποτελεσματική κι άξια διαχείριση του τεράστιου πακέτου των 32-33 τουλάχιστον δις ευρώ, που θα προέλθουν από κοινοτικά κονδύλια, από το 2021 και μετά, χάρις στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε. Ε.

Facebook Comments