Κι ενώ τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει η επέτειος της Δημοκρατίας να γίνεται με τα γνωστά κλισέ, πάνω από χίλιους καλεσμένους και παρόμοιες εικόνες και μηνύματα.

Πρώτη φορά οικοδέσποινα στο Προεδρικό

Φέτος στη 46η επέτειο κάτι αλλάζει, πρώτα από όλα για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει οικοδεσπότης αλλά οικοδέσποινα που θα δεχθεί τους καλεσμένους στον κήπο του Προεδρικού.

Μόνο 500 από 1500 οι καλεσμένοι

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Έτσι φέτος δεν θα φτάσουν τους 1500 οι καλεσμένοι όπως τις προηγούμενες χρονιές, αλλά περίπου τους 500, το 1/3 δηλαδή.

Ντιλιβεράδες, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και νοσηλευτές τα τιμώμενα πρόσωπα

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως δεν είναι ο αριθμός των καλεσμένων αλλά τα χαρακτηριστικά τους που δεν παραπέμπουν σε μια συνάντηση για δημόσιες σχέσεις και συζητήσεις αλλά στην αναγνώριση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή απέναντι στην πανδημία, αθόρυβα και καθοριστικά.

Έτσι για πρώτη φορά φέτος θα παραστούν σε επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ντιλιβεράδες, οδηγοί κούριερ, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργάτες, νοσηλευτές, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και εργαζόμενοι σούπερ μάρκετ. Παράλληλα θα προσκληθούν και πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών όπως οι φοιτητές που κατάφεραν και έφτιαξαν προστατευτικές μάσκες με 3d εκτυπωτές και τις παραχώρησαν στα νοσοκομεία.

Καλεσμένοι οι Υπουργοί και λιγότεροι βουλευτές

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου φέτος θα βρεθούν 60 μόνο βουλευτές και το κάθε κόμμα θα εκπροσωπηθεί αναλογικά ενώ έχουν κληθεί ήδη οι υπουργοί αλλά όχι και οι υφυπουργοί.

Κάτι αλλάζει στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο κάτι αλλάζει και για πρώτη φορά οι καλεσμένοι ανταμείβονται συμβολικά για την προσφορά τους και ας μην έχουν την λάμψη των κουστουμιών, έχουν την αναγνώριση του κοινωνικού συνόλου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με αυτή την επιλογή της αποδεικνύει σε λιγότερο από ένα χρόνο ότι μπορούν από το Προεδρικό Μέγαρο να δίνονται ουσιαστικά και όχι απλώς αυστηρά μηνύματα…

Facebook Comments