Και σε αυτήν την κρίση, η Γερμανία αναμένεται να βγει κερδισμένη τουλάχιστον σε ότι αφορά τον τομέα του τουρισμού, κάτι το οποίο θα βοηθήσει την οικονομία της να ανακάμψει σημαντικά από την ιστορική ύφεση που ξεπέρασε το 10% στο β΄ τρίμηνο. Η Ελλάδα δυστυχώς χάνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που είχε, διεθνώς, κάθε καλοκαίρι, το οποίο της γυρίζει μάλιστα μπούμερανγκ, καθώς η πανδημία σκοτώνει τον τουρισμό. Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, για την οποία φυσικά ευθύνεται και η χαλαρή συμπεριφορά πολλών Ελλήνων απέναντι στο ιό, αναμένεται να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα σε ένα έτσι και αλλιώς χαμένο καλοκαίρι.

Οι πρόσφατες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για τον κλάδο διεθνώς, προκαλούν σοκ. Η πανδημία στοίχισε 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα για τον τουριστικό τομέα παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, υπερτριπλάσιο επίπεδο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Και οι αρχικές ελπίδες για να ανάκαμψη εντός του καλοκαιριού, σιγά σιγά εκμηδενίζονται.

Έτσι, οι εκθέσεις των αναλυτών το τελευταίο διάστημα που τοποθετούν την Ελλάδα στους μεγαλύτερους χαμένους του κρίσιμου αυτού κλάδου για την ελληνική οικονομία, πληθαίνουν. Όπως τονίζουν, οι τουρίστες πλέον παρακολουθούν στενά την πορεία των νέων κρουσμάτων στις χώρες-προορισμούς και ανάλογα διαμορφώνουν τις αποφάσεις τους. Όσο και αν έχουν ανοίξει (πριν… κλείσουν πάλι) οι διασυνοριακές μετακινήσεις, αποφασίζουν να απέχουν, αν βλέπουν πως η εικόνα μιας χώρας επιδεινώνεται. Και αυτό φυσικά αφορά και την Ελλάδα.

Όπως τόνισε η Capital Economics, oι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον διεθνή τουρισμό, παρά τον εγχώριο, αναμένεται να πληγούν πιο βαθιά από το σοκ που βιώνει ο κλάδος λόγω της πανδημίας, και σε αυτές πρώτη κατατάσσεται η Ελλάδα και ακολουθούν οι Ισπανία και Πορτογαλία. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί επίσημα σε συνδυασμό με την πολύ προσεκτική στάση που τηρούν οι τουρίστες σε ότι αφορά την επιλογή του προορισμού των διακοπών τους, είναι πιθανό να «χτυπήσουν» έντονα αυτές τις τρεις χώρες, σημειώνει.

Αντίθετα, η Γερμανία ενδέχεται να αποδειχθεί ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της βουτιάς του τουρισμού στην περιοχή της ευρωζώνης καθώς έχει συγκριτικά μικρό αριθμό ξένων τουριστών ενώ αναμένεται να δεχθεί ώθηση και από την επιλογή των Γερμανών για «διακοπές στο σπίτι» (staycation).

Σε ότι αφορά την άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ (άθροισμα της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται λόγω της τουριστικής κατανάλωσης, συν τους καθαρούς φόρους στα προϊόντα και τις εισαγωγές που σχετίζονται με αυτήν), ο τουρισμός σε όρους ΑΕΠ είναι πιο σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς συμβάλλει με ποσοστό άνω του 8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία αντιπροσωπεύει περίπου το 6% του ΑΕΠ και κάτω του 4% στη Γαλλία και τη Γερμανία. Λαμβάνοντας έτσι υπόψη, μεταξύ άλλων, και τις έμμεσες επιπτώσεις, όπως οι σχετικές με τον τουρισμό επενδύσεις και οι κυβερνητικές δαπάνες, η Ελλάδα είναι και πάλι στην πρώτη θέση, με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της, ενώ στην Ισπανία συμβάλλει στο 14%, στην Ιταλία στο 13%, στη Γερμανία το 9% και στη Γαλλία στο 8,5%.

Αν και τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ήδη στην Ισπανία καθώς και σε άλλες χώρες, ωστόσο η Capital Economics εκτιμά πως εάν δεν υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας, κατά τους προσεχείς μήνες οι αριθμοί τουριστών στην ευρωζώνη είναι πιθανό να αυξηθούν προς τα πιο κανονικά επίπεδα για τη συγκεκριμένη περίοδο έτους.

Όμως, οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από ξένους τουρίστες, όπως η Ελλάδα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν βραδύτερη ανάκαμψη. Οι κυβερνήσεις είναι πιο πιθανό να επιβάλουν περιορισμούς στα διεθνή παρά στα εγχώρια ταξίδια, και αυτό θα μπορούσε να κάνει τους παραθεριστές πιο προσεκτικούς να ταξιδέψουν εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Capital Economics η συμβολή του ξένου τουρισμού στις χώρες της ευρωζώνης, είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα, σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ, καθώς φτάνει το 14%,  με την Πορτογαλία να ακολουθεί, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στο αντίθετο άκρο, με λίγο περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ να προέρχεται από ξένους τουρίστες. Δεδομένου ότι οι Γερμανοί τουρίστες συνήθως ξοδεύουν περίπου το 2,5% του ΑΕΠ σε άλλες χώρες, πολύ περισσότερο από ό, τι οι ξένοι τουρίστες ξοδεύουν στη Γερμανία, η χώρα θα μπορούσε ακόμη και να κερδίσει περισσότερα από όσα θα χάσει από την πτώση του διεθνούς τουρισμού.

Από την πλευρά της η Citigroup επισημαίνει πως η άρση των lockdowns στις αρχές Ιουνίου είχαν δημιουργήσει ελπίδες για μία ανάκαμψη του τουρισμού στα τέλη του καλοκαιριού σε πολλές χώρες, σημειώνει η Citigroup. Τα ποσοστά πληρότητας σε προορισμούς διακοπών όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα έχουν ανακάμψει αρκετά και απότομα από τα μέσα Ιουνίου, από περίπου 0% έως περίπου 20-25% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, η αύξηση των νέων κρουσμάτων που παρατηρείται σε αρκετές χώρες, με αυτά στην Ισπανία να υπερ-τετραπλασιάζονται σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, είναι ανησυχητική. Αν και η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ακόμη μακριά από αυτήν στις ΗΠΑ όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ξεκάθαρο, ωστόσο η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα, κατά την αμερικάνικη τράπεζα.

Και ο περιορισμός των διασυνοριακών μετακινήσεων είναι η πιο προφανής απάντηση στην νέα αυτή έκρηξη των κρουσμάτων. Και οι μικρές οικονομίες με μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου διεθνών ταξιδιωτικών υπηρεσιών, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αναμένεται να πληγούν περισσότερο, ενώ μεγάλες οικονομίες που παρουσιάζουν ελλείμματα (όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) μπορεί να ωφεληθούν, καθώς οι κάτοικοι αναγκάζονται / αποφασίζουν να κάνουν διακοπές στο σπίτι και όχι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Facebook Comments