Από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο το προφανές θα ήταν να μας μείνουν τα χαμόγελα και τα ντολμαδάκια στο Ακρωτήρι. Επίσης, θα μπορούσε να μας μείνει η είδηση του ελλιμμενισμού επί μονίμου βάσεως του Herschel Woody Williams, του εντυπωσιακού αμερικανικού πλοίου που βρίσκεται ήδη στη Σούδα. Βεβαίως, μέχρι να υπάρξουν οι μόνιμες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το πλοίο-μέχρι να γίνει δεύτερος ναύσταθμος δηλαδή-έχουμε αρκετά χρόνια ακόμα. 

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, όμως, είναι ότι η ελληνοαμερικανική σχέση, χρόνο με τον χρόνο, αλλάζει πίστα. Στην πρώτη επίσκεψη του Πομπέο, πέρυσι τέτοια εποχή, υπεγράφη η επικαιροποιημένη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία είχε να επικαιροποιηθεί ουσιωδώς από το 1990. Τώρα, βαίνει εκ νέου προς αναβάθμιση και όχι απλώς προς επέκταση. Ακόμα και η επέκταση, όμως, ως προς τον χρόνο, με δεδομένο ότι η περυσινή υπογραφείσα ανανέωση ήταν μονοετούς διάρκειας, θα δείχνει την ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία. 

Πρακτικά, το κείμενο που θα βρεθεί στο τραπέζι θα προβλέπει την ανανέωση της συνεργασίας για περίοδο πλέον του ενός χρόνου, προκειμένου και οι Αμερικανοί με τη σειρά τους να προβούν σε επενδύσεις για την αναβάθμιση υποδομών σε κρίσιμα σημεία, όπως, άλλωστε, επιδιώκουν. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments