Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, παραχώρησαν κοινές δηλώσεις, μετά και την επίσκεψη τους στη βάση της Σούδας.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα με τέσσερις λέξεις στην Τουρκία για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μέσω των δηλώσεων του μετά την επίσκεψη στην 115 ΠΜ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Όχι σε μονομερείς ενέργειες» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η Ελληνική απάντηση στις ελληνικές προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων».

«Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Συναντώνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάικ Πομπέο.

«Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά  της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Τουρκία, λέγοντας ότι συνεχίζει την ακραία ρητορική και για την Ελλάδα αλλά και στα νερά της Κύπρου. «Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων», είπε ακόμα. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι όπως το Ισραήλ με τα ΗΑΕ δεν γίνεται στην Μεσόγειο να σηκώνονται κύματα εχθρότητας. Ο κ. Πομπέο στέκεται δίπλα μας και το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει σταθερή πυξίδα για όλους μας. 

«Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές», είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος πιστεύοντας ότι «τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας», σημείωσε.

Πομπέο: Βλέπουμε την Ελλάδα σαν έναν πυλώνα σταθερότητας

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε: «Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός με φιλοξένησε στο σπίτι του και περάσαμε όμορφα. Ευχαριστώ κι εσένα και την Μαρέβα που ήσασταν τόσο καλοί οικοδεσπότες. Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι στο απόγειό τους.

Έχουμε μια πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση και σας βλέπουμε σαν έναν πυλώνα σταθερότητας και έχουμε πολύ στενούς δεσμούς».

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της για την προμήθεια φυσικού αερίου», είπε αναφερόμενος στα ενεργειακά.

Facebook Comments