Ως ένας από τους ελάχιστους Αντιδημάρχους Νεολαίας στην Ελλάδα, έχω το προνόμιο να έρχομαι σε επαφή μόνο με νέους, να μην αποπροσανατολίζομαι από τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και να ακούω τον παλμό του μέλλοντος μας σε μια μέση συντηρητική αστική περιοχή.
 
Η Νεολαία τα τελευταία χρόνια είναι στην γωνία, στην κατάψυξη, δεν ασχολείται κανένας μαζί της, έχουν σοβαρά προβλήματα όλοι με άλλα θέματα, έχουν καταργηθεί όλες οι κρατικές υπηρεσίες για τη νεολαία και δεν λογίζονται καν στις ευπαθείς ομάδες και στις κοινωνικές πολιτικές, κακώς.
 
Η νεολαία βράζει όμως, η νεολαία του brain drain, η νεολαία του 30% ανεργίας, που σπουδάζουν για να μείνουν σερβιτόροι ή να πάρουν 500€ και να χτυπάνε 10ώρα σε πολυεθνικές αλυσίδες, η νεολαία της πλατείας, οι νέοι με τα συχνά ψυχολογικά προβλήματα. Θυμάμαι το «πάμε πλατεία» της γενιάς μου, και να που ξανά έρχεται.
 
Η νεολαία που ψάχνεται με τις τεχνολογίες και τις ευκαιρίες, αλλά που πλέον είναι λίγες, όπως και οι θέσεις εργασίας.
Αυτό όμως δεν έγινε αποσπασματικά.
Η φτωχοποίηση όλου του πλανήτη φταίει, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι με καταστροφή της μεσαίας τάξης, ένας οικονομικός μεσαίωνας. Αδύναμος κρίκος οι νέοι, θυσία για την τάξη και τη νομιμότητα.
Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι νέοι, μην έχετε αυταπάτες, αλλά συνεχίζουν να κάνουν όνειρα, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να τους τα εξαφανίσουν.

Σε όλα αυτά οι νέοι χτυπήθηκαν αλύπητα.

Μια νέα γενιά χρεών για το πόπολο και ξαφνικά έγινε το απροσδόκητο.
Μια παγκόσμια απειλή που χτυπάει φτωχούς και πλούσιους, μαύρους και λευκούς, αριστερούς και δεξιούς. Με διάκριση όμως των νέων και ηλικιωμένων. Με στοχοποίηση των νέων για μια ακόμη φορά.
Σάστισαν όλοι, σταμάτησε η γη να γυρίζει.
 
Βασικές αρχές του παγκόσμιου στάτους του Νεοφιλελευθερισμού μπήκαν στον πάγο. Κοινωνικές παροχές, δημόσια υγεία και προστασία του πληθυσμού αναδείχθηκαν.
 
Αποκηρύσσουν όλοι τον Νεοφιλελευθερισμό πλέον, αναγκαστικά λόγω κοινωνικής έντασης.
Στην πραγματικότητα όμως, χρησιμοποιούν το νέο στάτους για νέες πολιτικές, τηλεργασία με μείωση αποδοχών και άπλετο ελεύθερο χρόνο δήθεν. Δωρεάν τηλέ εκπαίδευση αλλά όχι πραγματική μόρφωση και λίγα δωρεάν δεδομένα Διαδικτύου για κενή ψυχαγωγία και πολλά reality και ηλεκτρική κίνηση για όλους για να σώσουμε τον πλανήτη. Περίεργες καταστάσεις, πρωτόγνωρες, ξεχάστε ότι ξέρατε.
Όλο, βέβαια, το οικονομικό σύστημα γύρω από αυτά γκρεμίζεται βιαίως, πτωχεύουν πολλοί, θα μείνουν πάλι οι ισχυροί.
 
Θα αντέξουν αυτή την φορά;
 
Νομίζουν όλοι ότι θα είναι κάτι παροδικό, δεν θα είναι, προσαρμοστείτε για να επιβιώσετε.
Βέβαια μετά από έναν μεσαίωνα ιστορικά ακολουθεί πάντα ένας διαφωτισμός.
 
Πολιτικά, οι εκπρόσωποι του φιλελευθερισμού αλλάζουν χρωματιστές μάσκες για να μην στοχοποιηθούν και οι υπόλοιποι ανασυντάσσονται. Η δεξιά και η αριστερή πτέρυγα της Γαλλικής επανάστασης καθίσταται δυσδιάκριτη. 
 
Όλοι αυτοί πάντως κάνουν ένα τεράστιο λάθος.
Συνεχίζουν να μην λαμβάνουν υπόψη τους νέους, τους θεωρούν αναλώσιμους, κακώς και πάλι.
Έχω την αίσθηση ότι οι νέοι θα κρίνουν πολλά με την συμπεριφορά τους την περίοδο που έρχεται.
Θα κρίνουν πολλά και με την ψήφο τους και στην Ελλάδα.

 

Facebook Comments