Εννέα χρόνια πίσω επέστρεψαν οι μισθοί στο δημόσιο, υποχωρώντας κατά περίπου 20% από το 2011.  Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που επεξεργάστηκε η StockWatch, οι δαπάνες για μισθούς υποχώρησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 στο χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο εξάμηνο του 2006 και ανήλθαν στα €1044,8 εκ. 

Οι δαπάνες για το μισθολόγιο ακολουθούν πτωτική πορεία από το 2012 όταν είχαν ανέλθει στα €1306,8 εκ., στο ψηλότερο ιστορικό επίπεδο. 

Σε ετήσια βάση, καταγράφεται μείωση 1,7% ενώ η πτώση από το 2012 φθάνει το 20%. 

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας περιλαμβάνουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συνεισφορές εργοδότη καθώς και τις τεκμαρτές συνεισφορές εργοδότη οι οποίες και τα τελευταία τρία χρόνια δείχνουν αυξητική τάση λόγω των πρόωρων αφυπηρετήσεων (εφάπαξ). 

Την ίδια ώρα που το κρατικό μισθολόγιο αρχίζει να ξεφουσκώνει, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μισθολογικές αυξήσεις από το 2017 στους εργαζόμενους που εργάζονται στον δημόσιο και ημιδήμοσιο τομέα, στις τοπικές αυτοδιοικήσεις και στους ωρομίσθιους του δημοσίου. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των συντεχνιών, θα δοθούν αυξήσεις από το 2017 ίσες με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. 

Οι αυξήσεις υπολογίζεται να είναι τουλάχιστον 3% με 4% έναντι αυξήσεων κοντά στο 7% που λάμβαναν πριν την κρίση οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. 

Η ΑΤΑ θα καταβάλλεται μία αντί δύο φορές τον χρόνο ενώ οι προσαυξήσεις μειώνονται από 2-3% σε 1%. 

Η κυβέρνηση αναμένει ότι υπό κανονικές συνθήκες και με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την επόμενη πενταετία, το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ θα επιτρέπει την πλήρη καταβολή των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ ενώ θα επιτρέπει και την καταβολή των γενικών αυξήσεων αν υποβληθεί και συμφωνηθεί σχετικό αίτημα. 

Η κυβέρνηση επιδιώκει παράλληλα κατάργηση της έκτακτης εισφοράς περίπου 2% που καταβάλλουν οι μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πριν το τέλος του 2016, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη στάση της τρόικας. 

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για αυξήσεις στο δημόσιο, στηρίζεται στη μεγάλη βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου. Με βάση τις νέες εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να περιοριστεί φέτος σε επίπεδα κάτω του 1%, ξεπερνώντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις των πιστωτών της Κύπρου. 

Facebook Comments