“Δεν έχουμε πλέον την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο βασικό μας σενάριο” υποστηρίζει η Citi σε νέα έκθεση της για την ελληνική οικονομία. Εξακολουθεί ωστόσο να πιστεύει ότι υπάρχει αρκετά υψηλό ρίσκο να φύγει η χώρα από το ευρώ κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της αυξημένης οικονομικής αδυναμίας και της ανοδικής πορείας του δείκτη χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο οίκος μόλις πρόσφατα (μέσα Απριλίου) εξακολουθούσε να κρατά ως βασικό σενάριο το Grexit. Σε εκείνη την έκθεση έδινε ποσοστά πολύ πάνω του 50% στην πιθανότητα να εγκαταλείψει η χώρα την ευρωζώνη παρότι παραδέχονταν ότι εκτίμηση ότι αυτό θα συνέβαινε την περασμένη πρωτοχρονιά δεν επιβεβαιώθηκε. Υποστήριζε επίσης ότι φέτος η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 6% ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα ακολουθήσει ύφεση 11,2%(!) το 2014 εξαιτίας ακριβώς της εξόδου από το ευρώ.

Τι λέει η νέα έκθεση

Στην έκθεση του Μαϊου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η Citi σημειώνει ότι η πιο χαλαρή προσέγγιση των δανειστών απέναντι στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας και η αντοχή που επιδεικνύει η τρικομματική κυβέρνηση, έχουν απομακρύνει σημαντικά τους κινδύνους για μια Grexit ως το 2014.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει τώρα, ότι η εκτίμηση για έξοδο της χώρας από το ευρώ το 2014 ήταν πάντοτε “σχετικά αυθαίρετη”. Όπως σημειώνει ήταν αναγκαία για τη συγκρότηση μιας αξιόπιστης πρόβλεψης και βασιζόταν στις οικονομικές δυσκολίες και αβεβαιότητες που επηρέαζαν της προοπτικές ανάπτυξης για το 2014.

Η Citi υπογραμμίζει στην τελευταία της έκθεση ότι αυτοί οι “έντονοι αντίθετοι άνεμοι” απουσιάζουν από τις νέες τις προβλέψεις.

Όσον αφορά την ευρωζώνη συνολικά, η Citi αναφέρει ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από τα βεβαρημένα δημοσιονομικά, την περιορισμένη προσφορά πίστωσης και το υψηλό ιδιωτικό χρέος σε πολλές χώρες της περιφέρειας.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2017.

Η Citi εκτιμά ότι η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων αργότερα το 2013, αλλά εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσον η κίνηση αυτή θα είναι αρκετή για την επιστροφή της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Facebook Comments