Σήμερα θα ασχοληθούμε με τους 7+1 σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους αξίζει να ενδιαφερθεί κάποιος για την αμερικάνικη αγορά.
Τι διαφορές έχει το ελληνικό με το αμερικάνικο χρηματιστήριο, πως μπορούν να επενδύσουν και πόσα χρήματα χρειάζονται. 

1ος λόγος: Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο
Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα από 10.000 μετοχές, από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από μικρές ελπιδοφόρες προσπάθειες, μέχρι κολοσσούς όπως η Apple, η Exxon-Mobil, η General Electric, με κεφαλαιοποιήσεις που ξεπερνάνε το ΑΕΠ της Ελλάδας

Ανάμεσά τους εξαιρετικά κερδοφόροι, πολλά υποσχόμενοι κλάδοι, όπως της βιοτεχνολογίας.   
Φανταστείτε τι καλά που θα ήταν, να αγοράσουμε μετοχές μιας φαρμακευτικής εταιρίας και την επόμενη ημέρα να ανακοινώσει πως ανακάλυψε ένα επαναστατικό φάρμακο για τον καρκίνο!
Όνειρο ;  Ίσως. Αλλά στο αμερικάνικο χρηματιστήριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

2ος λόγος: Καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες εκείνων που επιζητούν αξιοπρεπή απόδοση του κεφαλαίου τους με ασφάλεια.
Ξεχάστε την αγχώδη, καθημερινή διακύμανση του χρηματιστηρίου. Αγοράστε μετοχές κερδοφόρων επιχειρήσεων που επί δεκαετίες αυξάνουν σταθερά το ετήσιο μέρισμα τους.

Πόσο να κινδυνεύσει μια επένδυση σε εταιρείες με διεθνή εμβέλεια που γνώρισαν κραχ, πολέμους, παγκόσμιες υφέσεις, και όμως όλα τα χρόνια, χωρίς καμία εξαίρεση, δεν άφησαν τους μετόχους τους χωρίς μέρισμα ;
Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η αμερικάνικη οικονομία παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν πολλές εταιρίες που συνδυάζουν υψηλή μερισματική απόδοση και ανάπτυξη.

3ος λόγος: Πάρα πολλές εταιρίες πραγματοποιούν αλματώδη πορεία.
Σε μια χώρα που παραμένει κορυφαία στην καινοτομία, υπάρχουν τεχνολογικοί τομείς που μπορεί να θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως οι εφαρμογές τους αναμένεται να μπουν σύντομα στην καθημερινότητά μας.

Πιθανότατα έχετε δει εικόνες από τα επόμενα κινητά τηλέφωνα και tablets που ετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά η Αpple και η Google. Έχουν την μορφή ρολογιού ή γυαλιών. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν υπάρχει χώρος να πληκτρολογούμε εντολές. Αναγκαστικά, θα ενεργοποιούνται με την φωνή. Δεν μιλάμε για απλή αναγνώριση φωνής, αλλά για τεχνητή νοημοσύνη.
Γιατί λοιπόν να μην επενδύσουμε στην εταιρία που έχει δημιουργήσει αυτήν την εφαρμογή και  που έχει πελάτες σαν την Apple και την Samsung;

Περισσότερα για αυτό το θέμα, θα βρείτε στο προηγούμενο άρθρο https://marketnews.gr/article/1996/to_mellon_einai_hdh_edw
 
4ος λόγος: Διαφάνεια και ενημέρωση

Δεν είναι ανάγκη να βασίζουμε τις επενδυτικές επιλογές μας σε φήμες, πίσω από τις οποίες συχνά φωλιάζουν σκοπιμότητες. Το διαδίκτυο σήμερα μας προσφέρει μια τεράστια ευκολία. Μπορούμε να ενημερωνόμαστε από διεθνούς φήμης μέσα ενημέρωσης, μέχρι εξειδικευμένα χρηματιστηριακά sites.

Ένα παράδειγμα χρήσιμης πληροφορίας που δεν υποκρύπτει καμία σκοπιμότητα, είναι οι προσλήψεις. Αν προβαίνει κάποια εταιρία σε πολλές προσλήψεις, αυτό σημαίνει πως όχι μόνο έχει σχέδια ανάπτυξης, αλλά έχει βάλει μπροστά την υλοποίηση τους.

5ος λόγος: Οι μεγαλύτερες εταιρίες διαπραγματεύονται στην ΝΥ, ακόμα κι αν δεν είναι αμερικάνικες.
Οικείο παράδειγμα είναι η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας. Εκτός από το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, διαπραγματεύεται παράλληλα και στην Wall Street.

Αν θέλουμε να επενδύσουμε στην Toyota, γιατί την θεωρούμε κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία ή την Sony, επειδή το νέο playstation θα κατακτήσει την αγορά ή άλλη εταιρία παγκόσμιας εμβέλειας, δεν είναι ανάγκη να ψάχνουμε χρηματιστηριακή στην Ιαπωνία, στην Σουηδία, στην Κίνα ή στον Καναδά.

6ος λόγος:  Η δυνατότητα να επενδύσουμε σε ETFs δεικτών. 
Για αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο  ETF, ας θεωρήσουν πως είναι κάτι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο, που όμως διαπραγματεύεται σαν μια συνηθισμένη μετοχή

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ETF που ακολουθεί τον Dow Jones. Είναι μια πολύ καλή λύση για όποιον θέλει να τοποθετηθεί, είτε long είτε short, στον διασημότερο αμερικάνικο δείκτη, αλλά διστάζει να εμπλακεί με τα παράγωγα (futures). 
Δεν υπάρχει μόχλευση. Είναι ακριβώς σαν να τοποθετείσαι σε μετοχή. Αν ανέβει 1% ο Dow Jones και έχεις αγοράσει, το κέρδος σου είναι 1%. Αντίθετα, αν έχεις πάρει short θέση, δηλαδή έχεις προβλέψει πτώση του δείκτη, χάνεις μόλις 1%.

Υπάρχουν ETFs για όλους τους κλάδους και όλα τα γούστα:
Της υγειονομικής περίθαλψης, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αν τον θεωρείς ως τον κλάδο του μέλλοντος. Του χρυσού, αν πιστεύεις στην άνοδο των πολύτιμων μετάλλων…

7ος λόγος:  Μεγάλη ρευστότητα και ευκολία παρακολούθησης
Επενδυτές και traders πραγματοποιούν αγοραπωλησίες στην Νέα Υόρκη, κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία επιτρέπει όχι μόνο την on-line παρακολούθηση, αλλά και την εκτέλεση των εντολών σε πραγματικό χρόνο.

Ναι, είναι τόσο απλό!


Πλέον και στην Ελλάδα κάποιες χρηματιστηριακές δίνουν αυτή την δυνατότητα. Και φυσικά δεν χρειάζεται να έχεις εκατομμύρια. Ακόμα και με 1.000 ευρώ μπορείς να ανοίξεις κωδικό. Ούτε καν να ξέρεις αγγλικά δεν είναι απαραίτητο.
Αν κάποιος δυσκολεύεται, ας μου στείλει ένα e-mail στο [email protected] Πολύ ευχαρίστως θα τον καθοδηγήσω τι να κάνει.

Τέλος, βλέποντας το καταναλωτικό και επενδυτικό κοινό που απευθύνονται, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος μια ελληνική τράπεζα από την Goldman Sachs ή μια ελληνική εταιρία πληροφορικής από την Google!

Επιμένεις ελληνικά; Γιατί να επενδύσεις σε τράπεζες και βιομηχανίες που ουδέποτε ξεχώρισαν οι Έλληνες και όχι στον κλάδο όπου παραδοσιακά διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο;

Την ναυτιλία.
Πολλές ναυτιλιακές σήμερα διαπραγματεύονται στην Wall Street σε τιμή ευκαιρίας. Όταν γυρίσει ανοδικά ο κύκλος, όποιος έχει επιλέξει εκείνες που έχουν λίγα χρέη και μοντέρνο στόλο, θα πολλαπλασιάσει τα χρήματα του. Σίγουρα.

Σε περίπτωση που καταρρεύσει η οικονομία
Είσαι απαισιόδοξος και θεωρείς πως η οικονομία είναι φούσκα; 
Έχεις ένα λόγο παραπάνω να δραστηριοποιηθείς στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Όλες οι μετοχές μπορούν να «σορταρηστούν». Δηλαδή σου δίνεται η δυνατότητα να βγάλεις χρήματα από την πτώση. Εύκολα, χωρίς να μπλέξεις με παράγωγα.

Προσωπικά, η πιο κερδοφόρα περίοδος μου ήταν τότε που κατάρρευσε η Lehman Brothers. Ότι τοποθέτηση και να έκανα στην πτώση… κέρδιζα !

Facebook Comments