Διαρκές κίνητρό μου για την ενεργή ενασχόληση με τα κοινά είναι η αίσθηση ανεκπλήρωτων δυνατοτήτων. Είναι όλα αυτά που εμείς οι Έλληνες έχουμε τις προδιαγραφές να  επιτυγχάνουμε, αλλά κάποια πράγματα στη χώρα μας εμποδίζουν την πραγματοποίησή τους. Μου είναι αδύνατο να συμφιλιωθώ με αυτή την πραγματικότητα. Αισθάνομαι υπεύθυνος να συμβάλλω ενεργά στο να αλλάξει ο κόσμος στον οποίο ζω και μεγαλώνω τα παιδιά μου.

Οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουμε είναι αναρίθμητες. Δυστυχώς ελάχιστα τις συζητάμε και ακόμα λιγότερο τις εφαρμόζουμε. Σε τίτλους μερικές από αυτές που θεωρώ πιο επείγουσες:

1.Θεσμούς άμεσης δημοκρατίας στο πρότυπο της Ελβετίας.

2.Πλήρης κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και κάθε άλλου προνομίου που κάνει τους αιρετούς μη ίσους με τους υπόλοιπους πολίτες απέναντι στο νόμο.

3.Το δικαίωμα του εκλέγεσθε να το αποκτούμε μόνο μετά την επαγγελματική καταξίωση εκτός πολιτικής.

4.Θεσμικά κατοχυρωμένους περιορισμούς σε κρατικά ελλείμματα και δανεισμό.

5.Αρμονική συνύπαρξη της κοινωνικής ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων με αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τις αυθαιρεσίες ομάδων εις βάρος του ατόμου.

6.Φόρος εισοδήματος μόνο επί διαφοράς εσόδων από το σύνολο εξόδων, στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

7.Ευθυγράμμιση όλων των συντάξεων σε ύψος που να αντιστοιχεί στο αποταμιευμένο κεφάλαιο εισφορών σύνταξης με δημιουργία ατομικού λογαριασμού ασφαλισμένου που να απεικονίζει το δικαιούμενο συνολικό ποσό και εναλλακτικούς τρόπους παροχής του.

8.Απελευθέρωση όλων των ασφαλιστικών υπηρεσιών σύνταξης, εφάπαξ και υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα.

9.Αποσύνδεση των πανεπιστημίων και των σχολείων από το κράτος και μεταφορά όλων των οικονομικών πόρων στους δικαιούχους φοιτητές/μαθητές με σταθμισμένα βάουτσερ εκπαίδευσης.

10. Συνταγματική αναθεώρηση με έμφαση στα δημοκρατικά αντίβαρα, την ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών με απόλυτο ασυμβίβαστο εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αλλά και πλήρη αποσύνδεση της δικαστικής εξουσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση και βουλή.

11.Ασφάλεια κάθε επένδυσης για 10 χρόνια από αλλαγές του θεσμικού πλαισίου επί το δυσμενέστερο.

12.Λογοδοσία και αξιολόγηση παντού με θετική ενίσχυση της υψηλής επίδοσης, αντικίνητρα και εναλλακτικούς δρόμους για την ανεπαρκή.

13.Ταχεία απόδοση δικαιοσύνης με υποχρεωτική διαιτησία σε όλες τις υποθέσεις από σώμα έμπειρων ιδιωτών νομικών.

14.Απλοποίηση και παγιοποίηση της βασικής νομοθεσίας επιλέγοντας και προσαρμόζοντας πρότυπο προηγμένης χώρας που μας ταιριάζει (π.χ. Ιρλανδίας).

15.Ανεξάρτητο συνταγματικό δικαστήριο.

16.Διασφάλιση ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης με παροχές σε είδος στους αδυνάτους.

17.Καμία επιχορήγηση σε χρήμα, μόνο σε είδος με διαφανείς, πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες προμήθειας.

18.Πλήρη ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και περιορισμός της εμπλοκής τους σε τομείς πέραν της άμυνας, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της δημιουργίας βασικών υποδομών.

19.Αποσύνδεση σειράς από τομέων από την κεντρική εξουσία.

20.Κατάργηση βουλευτικών συντάξεων και γενικά συντάξεων από αιρετά αξιώματα.

21.Κίνητρα για ψηφιακές συναλλαγές.

Για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές χρειάζεται σύνθεση διαφορετικών σχολών σκέψεων και αντιλήψεων. Γιατί κανείς δεν κατέχει την καθολική αλήθεια. Γιατί ακόμα, κανείς μόνος του δεν μπορεί να δημιουργήσει αλλαγή χωρίς την στήριξη του μεγαλύτερου μέρους και των πιο ενεργών στρωμάτων της κοινωνίας.

Η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού είναι το πρόπλασμα από το οποίο μπορεί να προχωρήσει η αναγκαία για τη χώρα σύνθεση. Γι’ αυτό συμμετέχω στην προσπάθεια του Ποταμιού και στις εκλογές του Σεπτέμβρη ‘15 ως υποψήφιος στην περιφέρειας Αττικής.

Facebook Comments