Η Λετονία έλαβε το πράσινο φως για ένταξη στην ευρωζώνη από το 2014, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας την Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός Valdis Dombrovskis είπε σε συνέντευξη τύπου ότι σύμφωνα με την Κομισιόν η Λετονία πληροί τα οικονομικά κριτήρια για υιοθέτηση του ευρώ το επόμενο έτος.

“Η Λετονία ικανοποιεί τα κριτήρια σύγκλισης και συνεπώς πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ευρωζώνη”, δήλωσε ο Dombrovskis σε δηοσιογράφους.

Nωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) καλωσόρισε τη Λετονία ως το επόμενο μέλος της ευρωζώνης, τη 18η χώρα που υιοθετεί το ενιαίο νόμισμα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι υψηλές ξένες καταθέσεις στις τράπεζες αποτελούν κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Στην έκθεση σύγκλισης, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η Λετονία πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης στην ευρωζώνη, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια, η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία καθώς και το χαμηλό χρέος και ελλείμματα.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για το υψηλό ποσοστό ξένων καταθέσεων που διατηρούνται στις τράπεζες της χώρας. “Η εξάρτηση ενός σημαντικού μέρους του τραπεζικού κλάδου σε καταθέσεις μη κατοίκων ως πηγή χρηματοδότησης, αν και δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο, είναι και πάλι σε έξαρση και αποτελεί σημαντικό κίνδυνο στη χρηματοοικονομική σταθερότητα”, ανέφερε η ΕΚΤ.

Στα τέλη του πρώτου τριμήνου, οι καταθέσεις εκτός ΕΕ στις τράπεζες της Λετονίας ήταν μόλις κάτω από τα 7 δις ευρώ, ή περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Τα στοιχεία δεν δείχνουν από που προέρχονται οι καταθέσεις αυτές, αλλά δεδομένων των στενών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία, εκτιμάται ότι αυτή είναι η βασική χώρα προέλευσης των κεφαλαίων αυτών.

Facebook Comments