Απειλές από τους Ευρωπαίους για το προσφυγικό, απειλές από τους δανειστές για την αξιολόγηση, απειλές από τους αγρότες για το ασφαλιστικό. 

Είναι πλέον περισσότερο από προφανές ότι η κυβέρνηση είναι σε πανικό.

Βλέπει πως τα τρακτέρ στα οποία ανέβαινε πάνω ως αντιπολίτευση, τώρα θα την ισοπεδώσουν. 

Γίνεται αποδέκτης των αποδοκιμασιών του λαού, στις οποίες ως αντιπολίτευση… συμμετείχε και ενθάρρυνε.  Ξεχνάει, για παράδειγμα, τις ματαιώσεις και τα επεισόδια στις παρελάσεις το 2011, όπου πολιτικοί  φυγαδεύτηκαν εν μέσω συνθημάτων και βολής αβγών, με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου του Συνασπισμού Πάνο Σκουρλέτη να σημειώνει σε ανακοίνωση ότι αυτές «οι διαμαρτυρίες ήταν ο καλύτερος φόρος τιμής στην επέτειο». Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα. «Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες», έλεγε τότε. Και φυσικά, αυτό, όπως και άλλα πολλά έχουν γυρίσει μπούμερανγκ…

Η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό ήταν μία – μάταιη – προσπάθεια να δαμάσει το θηρίο που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τάιζε τόσα χρόνια. Κάλεσε τους αγρότες να… διαλέξουν εκείνον ή τη ΝΔ, επισημαίνοντας πως «κάνει λάθος ο αγροτικός κόσμος αν εμπιστευτεί αυτούς που σήμερα δήθεν τον υπερασπίζονται αλλά πριν τον λοιδορούσαν». Ας εμπιστευτεί δηλαδή καλύτερα αυτούς που… πριν τους υπερασπίζονταν αλλά σήμερα τους λοιδορούν; Γιατί αυτό είναι στο μυαλό των αγροτών και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν για το αντίθετο και να σταματήσουν να αντιδρούν. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας ξέρει πως δεν έχει άλλη επιλογή. Εκτός από τις εκλογές φυσικά…

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε πανικό. Με κάθε ευκαιρία, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι η αξιολόγηση – η οποία κάθε μέρα βρίσκεται όλο και πιο… ψηλά στον αέρα – πρέπει να κλείσει το συντομότερο.  Και φυσικά ο πρωθυπουργός επέλεξε για μία ακόμη φορά να δείξει τον εχθρό, αυτόν που βάζει τρικλοποδιά στην διαπραγμάτευση. Τον Δεκέμβριο είχε ξεκινήσει μία καμπάνια εκδίωξης του ΔΝΤ, την οποία και έκοψε, ευθύς αμέσως το Βερολίνο. Τώρα δείχνει πάλι το Ταμείο ως το βασικό και μόνο υπαίτιο που δεν προχωρά η αξιολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορεί το ΔΝΤ για κωλυσιεργίες και τακτικισμούς, λέγοντας πως οφείλει να δεχθεί την αύξηση των εισφορών στο ασφαλιστικό  καθώς όπως είπε η κυβερνητική πρόταση τηρεί το γράμμα της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο.

Όπως πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό το αναγνωρίζει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων και κρατών της Ευρωζώνης και πρέπει να γνωριστεί και από το σύνολο των θεσμών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών.

Δηλαδή, αυτό που φταίει είναι το ΔΝΤ γιατί η Ευρώπη είναι καλή μαζί μας και εγκρίνει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το ότι όλοι πλέον επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή γίνεται μόνο με ψαλίδι στις δαπάνες και όχι με αύξηση των φόρων, δεν το έχει… προσέξει;

Ας θυμίζουμε στον κ. Τσίπρα λοιπόν τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Ο επικεφαλής τουEurogroup τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Νέα μέτρα και νέα στοιχεία για το ασφαλιστικό γιατί… δεν βγαίνουν τα νούμερα. Αυτό είπε. Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται.

Ας του θυμίσουμε και την έκθεση της Κομισιόν η οποία τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον εξοικονόμηση 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογία εισοδήματος, και μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών που εξακολουθεί να χρειάζεται συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή. 

Επιπλέον η Κομισιόν έκανε και σαφές ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ας του θυμίσουμε και την έκθεση της ΕΚΤ η οποία προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν γίνεται με φόρους, αλλά με κόψιμο δαπανών. Από πού αλλού να κοπούν οι δαπάνες; Από τις συντάξεις.

Ας  του θυμίσουμε και την πρόσφατη ομιλία του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας έγινε γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 30% με 40% σε ονομαστικούς όρους. Όλο αυτό πρέπει να συνεχιστεί, πρόσθεσε.

Eurogroup, Κομισιόν, EKT, ESM… Ποια στήριξη βλέπει ο κ. Τσίπρας από την Ευρωζώνη την οποία δεν βλέπει από το ΔΝΤ;

Και ας τελειώσουμε με τις χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή: «Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο όταν επιτυγχάνεται με μείωση δαπανών και όχι με αύξηση των φόρων».

«Κανείς δεν θέλει να μειωθούν συντάξεις, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο του μικρότερου κόστους για το σύνολο της κοινωνίας».

«Υπάρχει περιθώριο να «κοιτάξουμε την πρώτη σύνταξη, τη δεύτερη σύνταξη, τις επικουρικές και το εφάπαξ γιατί υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεώτερων γενιών».

Χθες ο κ. Τσίπρας μίλησε πάλι για  κόκκινες γραμμές τονίζοντας ότι «Δεν θα κόψουμε για δωδέκατη φορά τις συντάξεις»… 

Βάζουμε στοίχημα;

Facebook Comments