Η Ελλάδα έχει τρεις ημέρες για να διαβεβαιώσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να λάβει την επόμενη δόση, είπαν τέσσερις αξιωματούχοι της ευρωζώνης την Τρίτη.

 Η χώρα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 2,2 δις ευρώ που λήγει τον Αύγουστο και επιδιώκει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Υπάρχει, ωστόσο, μια γενικότερη δυσαρέσκεια με την πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του δημοσίου και την λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, είπαν αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι η επίσκεψη της τρόικας μπορεί και να ανασταλεί.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε είναι πιθανό το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 240 δις ευρώ. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετέχει στην χρηματοδότηση εάν αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες και από τους άλλους συμμετέχοντες.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την Δευτέρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,1 δις ευρώ. Οι επαφές είχαν διακοπεί για δύο εβδομάδες λόγω της πολιτικής κρίσης που είχε προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της πριν το Eurogroup της Δευτέρας. “Γι αυτό πρέπει να δεσμευτεί έως την Παρασκευή”, είπε ο αξιωματούχος.
   
   ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ
 

“Είναι μια πραγματικά πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση”, είπε ανώτερο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

 Η τρόικα ίσως δεν καταφέρει να ολοκληρώσει την επισκόπηση προόδου του ελληνικού προγράμματος τον Ιούλιο και ίσως χρειαστεί να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

 “Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η νομοθέτηση από την πλευρά μας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, τότε δεν θα πάρουμε την δόση”, είπε Έλληνας αξιωματούχος.

 “Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε για να κλείσουμε όσο πιο πολλά θέματα μπορούμε όσο πιο σύντομα”, πρόσθεσε.Η Αθήνα δεν τήρησε την προθεσμία του Ιουνίου για να θέσει σε κινητικότητα 12.500 δημόσιους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της οποίας μετακινούνται σε άλλο πόστο ή αποχωρούν από το Δημόσιο εντός ενός έτους.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από τους δανειστές της να μειώσουν το φετινό στόχο αποκρατικοποιήσεων των 2,6 δις ευρώ μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ.

Στον ΕΟΠΥΥ έχει προκύψει έλλειμμα άνω του 1 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ίσως πρέπει να συμφωνηθούν αυτόματες περικοπές δαπανών προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό.

Ο Σαμαράς έχει αποκλείσει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας μετά την πρόσφατη κυβερνητική κρίση, που του στοίχισε έναν κυβερνητικό εταίρο και μείωσε την αυτοδυναμία του κυβερνητικού συνασπισμού σε μόλις 5 βουλευτές.Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα εξετάσουν την κατάσταση στην Ελλάδα. 

Facebook Comments