Ακούγοντας τα πανηγύρια του Αλέξη Τσίπρα για την ανάπτυξη που έρχεται, δεν μπορεί κανείς να μην θυμηθεί τα όσα έλεγαν οι χθεσινοί επαναστάτες και σημερινοί υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την προσπάθεια των τελευταίων κυβερνήσεων για έξοδο της χώρας απ την ύφεση. Έλεγαν π.χ.: ότι το ζητούμενο γι αυτούς δεν είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση των αριθμών αλλά η βελτίωση της ζωής των πολιτών, ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς, ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλούσε η κυβέρνηση Σαμαρά αφορούσε μόνο το κεφάλαιο και τους πλουσίους, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και η τότε πρόβλεψη τηςΚομισιόν για 2,9% ανάπτυξη το 2015 και 3,7% το 2016 ήταν ψεύτικα και πλασματικά. Σήμερα ο κ.Τσίπρας κατάλαβε ξαφνικά ότι η ευημερία και η βελτίωση της ζωής των πολιτών προϋποθέτει την βελτίωση των αριθμών και των δημοσιονομικών στοιχείων, σήμερα αποδέχεται και υιοθετεί τα στοιχεία και τις προβλέψεις της Κομισιόν, θέτει ως προτεραιότητά του την έξοδο απ την ύφεση και επαίρεται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Φυσικά το τελευταίο αποτελεί ανέκδοτο αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαθέτει πλεόνασμα αλλά έχει σαρώσει όλα τα ταμεία των νοσοκομείων και των δημοσίων οργανισμών για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Την περασμένη εβδομάδα έφεραν στη Βουλή μετά βαΐων και κλάδων, τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα ανοίξει διάπλατα τους δρόμους για την είσοδο της χώρας στην Ανάπτυξη. Ξεχνάνε όμως οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κουνάνε στους άλλους το δάχτυλο, ότι τα τελευταία χρόνια ως αντιπολίτευση έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να υπονομεύσουν κάθε ανάλογη προσπάθεια. Καταψήφιζαν και κατήγγειλαν όλα τα αντίστοιχα νομοσχέδια των προηγουμένων κυβερνήσεων, υπονόμευαν με κάθε τρόπο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα με συνεχείς απεργίες, μπλόκαραν κάθε αποκρατικοποίηση και ιδιωτική επένδυση με πορείες, συγκεντρώσεις και κάθε πρόσφορο μέσο, καλούσαν τον κόσμο σε στάση πληρωμών λέγοντας πόσο κακός και αντισυνταγματικός είναι ο ΕΝΦΙΑ, το χαράτσι στη ΔΕΗ ακόμα και τα διόδια στις εθνικές οδούς. Σήμερα φόρεσαν το κοστούμι του φιλελεύθερου και παριστάνουν τους κήρυκες της πολιτικής υπευθυνότητας λέγοντας ότι η χώρα για να αναπτυχθεί χρειάζεται σταθερότητα και πολιτική σύμπνοια, σήμερα μας λένε ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ είναι πατριωτικό καθήκον, σε όσους δεν πλήρωναν τα διόδια στέλνουν ραβασάκια με υπέρογκα πρόστιμα, ξεπουλάνε με ευκολία και χωρίς κανένα σχέδιο τη δημόσια περιουσία μέσω του “υπερταμείου” το οποίο δεν είχε αποδεχθεί στο παρελθόν καμία κυβέρνηση, αποκαλούν “υποκινούμενη” και “στα όρια της νομιμότητας” κάθε λαϊκή αντίδραση κατά της πολιτικής τους.

Υπάρχουν ωστόσο και οι συμπολίτες μας που λένε ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν, τώρα έγιναν σοβαροί και θα δουλέψουν. Είναι αλήθεια αυτό; Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που από ιδεοληψία, άγνοια και ανικανότητα οδήγησαν πέρυσι τη χώρα ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και προξένησαν με την διαπραγμάτευσή τους ζημιά 45 δισ. ευρώ, νέο μνημόνιο και κλείσιμο των τραπεζών να φέρουν σήμερα την ανάπτυξη; Αυτό μπορούν να το πιστέψουν μόνο όσοι πίστευαν πέρυσι ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα έσκιζαν τα μνημόνια αλλά όχι κάποιος με στοιχειώδη γνώση των κανόνων της αγοράς και της οικονομίας.  Μπορεί να φέρνουν αναπτυξιακούς νόμους, να κάνουν απανωτές αποκρατικοποιήσεις και να μιλούν για μεγάλες επενδύσεις όμως η ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με νομοσχέδια ούτε με ευχολόγια. Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει με την υπερφορολόγηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, δεν δίνει καμία ελπίδα για Ανάπτυξη.

Η Ανάπτυξη έρχεται μέσω της ιδιωτικής οικονομίας. Και αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας στραγγαλίζεται φορολογικά προκειμένου να μην θιγεί το δημόσιο. Όλο το μνημόνιο Τσίπρα είναι μια καταιγίδα από φόρους σε ό,τι αναπνέει και ό,τι περπατάει σε αυτή τη χώρα. Ο κ.Κατρούγκαλος δήλωσε προ ημερών ότι οι Έλληνες μπορούν να ζήσουν και χωρίς τσιγάρο και καφέ. Προφανώς δεν τον απασχολεί ότι χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα ασχολούνται με τα τσιγάρα, τον καφέ όπως και την μπύρα και ότι όλοι αυτοί ζουν από αυτό, απασχολούν εργαζόμενους και πληρώνουν φόρους στο κράτος. Αλλά μόνο ένας άσχετος από οικονομικά θα έβαζε φόρο σε κάποιο προϊόν προκειμένου να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και ταυτόχρονα θα παρακινούσε τους πολίτες να μην το αγοράσουν. Η απόλυτη παράνοια…  Την ίδια ώρα ο κ.Κατρούγκαλος εξοντώνει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όλα τα μικρά καφενεία και μικρομάγαζα που έδιναν ζωή στα μικρά χωριά καθώς αίρεται το καθεστώς προστασίας για τις περιοχές εκείνες και τα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν έως τώρα στον ΟΓΑ μεταφέρονται με τον νέο σχεδιασμό στονΟΑΕΕ κάτι που σημαίνει ότι οι καταστηματάρχες που μετά βίας κρατούσαν ένα καφενείο ή ένα μπακάλικο στα απομακρυσμένα χωριά τώρα επιβαρύνονται με διπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές και οδηγούνται σε κλείσιμο. Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά αφού για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση καταργεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία θα πλήξει καίρια και τον τουρισμό, το τελευταίο σωσίβιο για την οικονομία. 

 

Δεν θέλουν αλλά ακόμα και να θέλουν δεν μπορούν. Δεν έχουν κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά μόνο ιδεολογική εμμονή κατά του ιδιωτικού τομέα τον οποίο τιμωρούν συνεχώς με νέους φόρους και επιβαρύνσεις προκειμένου να μην μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και θίξουν την κομματική τους πελατεία. Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν επειδή ο κ.Τσίπρας ξαφνικά αγάπησε τους επενδυτές και τους εφοπλιστές. Θα έρθουν μόνο όταν βρουν πρόσφορο και σταθερό περιβάλλον. Μεταξύ μας, με αυτό τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, με capital controlls και με αριστερή κυβέρνηση πιστεύει κανείς ότι θα έρθουν στη χώρα επενδύσεις;

Facebook Comments