Κατά τη διάρκεια των δυο περασμένων τριμήνων, η PBOC έχει διοχετεύσει τεράστια ρευστότητα στην κινεζική αγορά, προκειμένου να ισορροπήσει την κατάσταση μετά από τις συνεχείς εκροές κεφαλαίων. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση της LSR, ο δείκτης με τον οποίο μετράει τις νομισματικές συνθήκες έχει σημειώσει επιδείνωση σε ετήσια βάση και έχει βρεθεί χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2013 έως 2014.

29 07 16 chinamoney

Το γεγονός ότι η αύξηση στο Μ1 χρήμα είναι σημαντική κατά τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει μια μπερδεμένη εικόνα για τη νομισματική εικόνα της Κίνας . Οι αποκλίσεις που παρατηρούνται από διάφορους δείκτες χρήματος, επιβεβαιώνουν ότι η PBOC είναι εξαιρετικά δύσκολο να παράξει ανάπτυξη ρίχνοντας χρήματα σε μια οικονομία η οποία δεν έχει τη διάθεση να επενδύσει . Η νομισματική στήριξη εχει δώσει ώθηση στην ανάπτυξη αλλά έχει και δευτερογενείς συνέπειες τις οποίες το χρήμα δεν μπορεί να εξομαλύνει . Μέρος του προβλήματος το οποίο καταδεικνύει ότι το χρήμα δε μπορεί να κινηθεί προς επενδύσεις , είναι και το παρακάτω γράφημα το οποίο δείχνει ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη προέρχεται από επενδύσεις εταιριών που ελέγχονται από το κράτος και όχι από ιδιωτικά κεφάλαια . 

 

29 07 16 statefirms

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το χρέος που έχει συσσωρεύσει η Κίνα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 7 χρόνια. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καμία αναπτυσσόμενη οικονομία δεν έχει αναλάβει τόσο μεγάλο χρέος όσο και η Κίνα, σε καμία πτυχή της οικονομικής ιστορίας.

Facebook Comments