Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ολοκλήρωσαν με σημαντικά κέρδη την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τη γερμανική αγορά να σημειώνει υψηλό 10 εβδομάδων και τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι, μετά και από το θετικό κλίμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο FTSE ενισχύθηκε 1,33% στις 6.460 μονάδες, με τον τραπεζικό και το μεταλλευτικό κλάδο να δίνουν τόνο για κέρδη στο Λονδίνο. Ξεχώρισε η ενίσχυση της μετοχής της Royal Bank of Scotland.

Ο DAX ενισχύθηκε 2,09% στις 7.969 μονάδες, πλησιάζοντας κατά πολύ το «όριο» των 8.000 μονάδων. Πρωταγωνιστής στη συνεδρίαση της Φρανκφούρτης ήταν ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τους τίτλους των BMW και Volswagen να ξεχωρίζουν στη γερμανική αγορά.

Ο CAC στο+ 1,87% στις 3.824 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο IBEX 35 σημείωσε κέρδη 1,79% στις 8.009 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε 1,715 στις 15.800 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,28%.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Banco Comercial Portugues κατέγραψε άνοδο άνω του 6%, καθώς φαίνεται να αποτρέπεται κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία.

Οι επενδυτές αναμένουν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι το Eurogroup θα εκπέμψει «λευκό καπνό» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη υποχώρηση κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο μετά από δύο συνεχείς ανοδικούς μήνες, λόγω κυρίως της κυβερνητικής κρίσης στην Πορτογαλία που έθεσε σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix της ευρωζώνης υποχώρησε στο -12,6% τον Ιούλιο από το -11,6% τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν βελτίωση του δείκτη στο -10%.

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για το Μάιο υποχώρησε κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6%.

Στην ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο σημειώνει, πάντως, ότι «η τάση στη βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να είναι ανοδική».

Τα στοιχεία έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις παραγγελίες στη βιομηχανία, που υποχώρησαν κατά 1,3% τον Μάιο, αλλά και για τις εξαγωγές, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2009.

Facebook Comments