Νέες ανησυχίες “χτυπούν” τις ιταλικές τράπεζες, με τις μετοχές τους να σημειώνουν ισχυρό sell-off, μετά από ενίσχυση των φόβων ότι το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi θα αποτύχει.

Μετά από μία αρχική ανοδική κίνηση, οι μετοχές της Monte dei Paschi, της παλαιότερης τράπεζας της Ιταλίας αλλά και του κόσμου, σημείωσαν βουτιά της τάξης του 5,85%, οδηγώντας την επιτροπή κεφαλαιαγοράς στην αναστολή της διαπραγμάτευσή της, για πολλοστή φορά από τις αρχές του καλοκαιριού, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το σχέδιο έκτακτη διάσωσης της τράπεζας.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας έχει στόχο να αντλήσει 5 δισ. ευρώ σε μετρητά για να “ξεφορτωθεί” 28 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, ένα αρκετά πολύπλοκο deal το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές κινδυνεύει να αποτύχει λόγω της εξαιρετικά αδύναμης επενδυτικής ζήτησης, Με λίγα λόγια, η τράπεζα δυσκολεύεται να αντλήσει τα κεφάλαια.

Το σχέδιο έχει ως στόχο να καθαρίσει και να ενισχύσει τον ισολογισμό της τράπεζας, μια για πάντα, αποκαθιστώντας την υγεία μίας τράπεζας της οποίας η αδυναμία απειλεί το ευρύτερο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, τις καταθέσεις χιλιάδων μικροεπενδυτών και την ολοένα και πιο αδύναμη πολιτική θέση τουMatteo Renzi.

Μια οικονομική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα απειλήσει με “μετάδοση” σε όλη την Ευρώπη, η οποία ήδη… παραπαίει από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Citigroup, η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της Ευρώπης, καθώς η χωρά είναι αντιμέτωπη με ένα δημοψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησής της, ενώ το τραπεζικό της σύστημα αντιμετωπίζει πρωτοφανή προβλήματα, λόγω του βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά το πακέτο διάσωσης για τις πιο αδύναμες τράπεζές της.

“Ενώ η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη για να ξεπεράσει τον κίνδυνο, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης εάν ένας βασικός της εταίρος… χαθεί στο δάσος. Πέντε χρόνια μετά την κρίση, η οποία οδήγησε στην εκδίωξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ιταλία είναι ακόμη ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Ευρώπης. Και ο πονοκέφαλος θα μπορούσε να ενταθεί τους επόμενους εάν καταρρεύσει η κυβέρνηση του Renzi “.

“Παρά το γεγονός ότι μια τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα πρέπει θεωρητικά να θωρακιστεί και να έχει μικρό αντίκτυπο στις τράπεζες εκτός Ιταλίας, οι παράπλευρες απώλειες δεν μπορεί να αποκλεισθούν δεδομένου του συστημικού κινδύνου των ιταλικών τραπεζών. Τα stress tests αλλά και το ΔΝΤ πρόσφατα προειδοποίησαν για τις αδυναμίες και σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα δυσκολευτούν να παραμείνουν απρόσβλητες από μια κρίση εμπιστοσύνης στην Ιταλία “, τονίζει η Citi.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι χθες ο Renzi δήλωσε ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη λύση των προβλημάτων των τραπεζών της χώρας του. Ο Weidmann λίγες ώρες πριν κάλεσε την Ιταλία να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

Συγκεκριμένα, ο Renzi δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι ο Weidmann πρέπει να λύσει το πρόβλημα των γερμανικών τραπεζών, που έχουν “εκατοντάδες και εκατοντάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ παραγώγων” στα βιβλία τους, “δείχνοντας” εμμέσως πλην σαφώς την Deutsche Bank…

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments