Ένα νέο επεισόδιο της φαινομενικά ατελείωτης ελληνικής τραγωδίας στην ΕΕ είναι πιθανό να ξεσπάσει σύντομα, σχολιάζει δημοσίευμα του Reuters Breaking Views που υπογράφει ο William Rhodes.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο για ένα πακέτο 15 μέτρων μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, για να διασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια από τους πιστωτέςτης. Στην πραγματικότητα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στις περισσότερες από τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Τα λεπτομερή μέτρα λιτότητας ωστόσο, δεν βρίσκονται στον πυρήνα των οικονομικών δεινών της Ελλάδας. Τα μεγάλα προβλήματα είναι τα κρατικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, το φορολογικό σύστημα και το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά οι προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη της ανάπτυξης είναι μηδενικές όσο οι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται να ασχοληθούν με το χρέος, που διαμορφώνεται στο 176% του ΑΕΠ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι “περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα απαιτήσει την αποκατάσταση της βιωσιμότητας, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από αυτό που εξετάζεται τώρα, και θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις ρεαλιστικές παραδοχές για την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη”.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αν και η Ελλάδα εξασφάλισε κάποια ελάφρυνση χρέους στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, η απειλή του χρέους λειτουργεί ως εμπόδιο για την διεθνή επενδυτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας.

Facebook Comments