Η Citi σε νέο της note προς τους πελάτες της, καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου για μικρό πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2016, και πολύ μεγαλύτερα πλεονάσματα 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι οι μεγάλες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών, επίσης, θα ανανεώσουν τις ανησυχίες των θεσμών σχετικά με την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων.

Οι αναθεωρήσεις, όπως υπογραμμίζει, εξακολουθούν να αφήνουν το αποτέλεσμα του 2015 ελαφρώς καλύτερο από το στόχο (με βάση το πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στο 0,7% του ΑΕΠ πριν τις αναθεωρήσεις).

Ενώ η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ ξυπνάει στους δανειστές, μνήμες του παρελθόντος για την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Η Citi επισημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 της Ελλάδας αναθεωρήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ χαμηλότερα κατά 0,5% του ΑΕΠ, στο 0,1% του ΑΕΠ, λόγω των χαμηλότερων εσόδων και των υψηλότερων δαπανών. Έτσι, ο συνολικός λόγος ελλείμματος προς ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στο 7,5% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος αναθεωρήθηκε υψηλότερα στο 177,4% του ΑΕΠ, από 176,9% πριν.

Η αμερικάνικη τράπεζα σχολιάζει επίσης τη σημαντική επιβράδυνση στα τουριστικά έσοδα, η οποία όπως επισημαίνει, αντανακλά τον περιορισμό – που έχει πιθανώς αρχίσει να είναι δεσμευτικός – για περαιτέρω αυξήσεις στις τουριστικές εισροές, με δεδομένη την πιθανή κακή επενδυτική δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Οπως τονίζει, η έλλειψη θετικής συνεισφοράς από τον τουρισμό θα περιορίσει το βαθμό στον οποίο η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος αναφερόμενη στα σχόλια του Mario Draghi για την Ελλάδα σημειώνει ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE θα χρειαστεί να υπάρξει η ανεξάρτητη ανάλυση βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ και ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για το QE στα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την Citi αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει προηγούμενα σχόλια της ΕΚΤ, ότι για να ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα χρειάζεται να υπάρξει μία μίνιμουμ περαιτέρω πρόοδος στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια χρειάζεται να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Η λέξη “ανεξάρτητη” την οποία χρησιμοποίησε οDraghi υποδηλώνει ότι τα συμπεράσματα της ΕΚΤ μπορεί να είναι διαφορετικά από τα αντίστοιχα του ΔΝΤ στην ανάλυση που θα κάνει και αυτό.

Οι αναθεωρήσεις, όπως υπογραμμίζει, εξακολουθούν να αφήνουν το αποτέλεσμα του 2015 ελαφρώς καλύτερο από το στόχο (με βάση το πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στο 0,7% του ΑΕΠ πριν τις αναθεωρήσεις).

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments