Σύμφωνα με την Citigroup, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αναμένεται να αποφασιστούν το Δεκέμβριο, αλλά η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει λεπτομέρειες για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει κανονικά να έχει λήξει. Όπως τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, αυτό συμφωνήθηκε τον Μάιο και είναι κατανοητό από το ΔΝΤ.  

Όπως σχολιάζει η Citi, στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συζητήθηκαν τον περασμένο Μάιο περιλαμβάνεται η επέκταση της λήξης ορισμένων δόσεων των δανείων του EFSF (που εκταμιεύθηκαν το 2012-2014), η μείωση του κινδύνου επιτοκίων στα δάνεια του ESM/EFSF δάνεια και ένα πιθανό margin στα επιτόκια του δανείου του EFSF ύψους 11,3 δισ. ευρώ που θα ξεκινήσει το 2017.

Ακόμη κι αν συμφωνηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, τα μέτρα αυτά θα κάνουν πολύ λίγα για τη μείωση των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τις επόμενες δεκαετίες (κάτω από το 15% του ΑΕΠ) – που είναι και τα κριτήρια που θα εφαρμόσει το ΔΝΤ κατά την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και που είναι αναγκαία για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, όπως προειδοποιεί η Citi.

Παράλληλα επισημαίνει πως οποιοδήποτε άλλο μέτρο ελάφρυνσης του χρέους είναι απίθανο να συμφωνηθεί πριν από το β εξάμηνο 2018. Έτσι, η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει αβέβαιη και μια απόφαση του Ταμείου (η οποία εκκρεμεί από τις 15 Αυγούστου) μπορεί να αναβληθεί και πάλι για του χρόνου.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments