Όπως φαίνεται στο ημερήσιο γράφημα για το δολάριο των ΗΠΑ έναντι του μεξικάνικου πέσο βλέπουμε ότι είναι το “το εργαλείο” των επενδυτών για να στοιχηματίσουν στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ. Το προβάδισμα Τράμπ σε δημοσκοπήσεις προκαλεί άνοδο στο ζεύγος υπέρ του δολαρίου καθώς φέρνει ανησυχία στους κατόχους Μεξικάνικου Πέσο λόγω της σκληρής του στάσης απέναντι στο Μεξικό ενώ το προβάδισμα Κλίντον εφησυχάζει τις αγορές και ενισχύει την κάθοδο του ζεύγους.

Τα πιο αισθητά παραδείγματα είναι οι ρευστοποιήσεις δολαρίου στις 27 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου όπου ήταν ορατό ότι οι αγορές πίστευαν πως η Χίλαρι κέρδισε τα δύο πρώτα debate αλλά και η συσσώρευση υπέρ του δολαρίου που ακολούθησε στις 28 Οκτωβρίου όπου το FBI ανακοίνωσε πως η υπόθεση της Κλίντον δεν έχει κλείσει, ενώ ταυτόχρονα λίγες μέρες αργότερα το FBI ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Τραμπ, Ρωσίας και κυβερνοεπιθέσεων για τις οποίες τον κατηγορούσαν οι Δημοκρατικοί.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να αλλάξει μια εμπορική συμφωνία κλειδί των ΗΠΑ με το Μεξικό (NAFTA) και να σταματήσει η μετανάστευση. Και οι δύο είναι παράγοντες που ασκούν πίεση στο πέσο κάθε φορά που οι πιθανότητες του Trump να κερδίσει τις εκλογές ανεβαίνουν.

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής εξαλείφει δασμούς και εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Δεδομένα από την Societe Generale δείχνουν ότι το 25% του ΑΕΠ του Μεξικού προέρχεται από εμπόριο με τις ΗΠΑ ενώ από στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας φαίνεται πως πάνω από το 80% των εξαγωγών του Μεξικού πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα σχέδια του Τράμπ για τη μείωση της μετανάστευσης αποτελούν επίσης απειλή για τη μεξικανική οικονομία καθώς οι εισροές δολαρίου από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό αντιπροσωπεύουν το 2,3% του ΑΕΠ του Μεξικού το περασμένο έτος, σύμφωνα ξανά με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το πέσο δέχεται επίσης πιέσεις από μια σειρά από προβλήματα, όπως η συστολή της οικονομίας για το 2ο τρίμηνο, μια αύξηση του πληθωρισμού και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, δεδομένου ότι το Μεξικό είναι η ένατη μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγός στον κόσμο.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε μια διολίσθηση 11% για το νόμισμα από τον Ιανουάριο. Το δολάριο έναντι του πέσο προσεγγίσει το ψυχολογικό επίπεδο των 20 μονάδων και θα ήταν εύλογο να πούμε ότι μία πιθανή νίκη Τράμπ στις εκλογές θα οδηγήσει σε ένα ράλι για το ζεύγος και το επίπεδο αυτό θα μπορούσε να διασπαστεί.

Facebook Comments