Τα ομόλογα βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά από την εκλογική νίκη του Donald Trump. Η απόδοση του αμερικανικού Treasury ανέβηκε από τα 1,86% στο 2,22% ενώ έκανε και υψηλά στα 2,28%.

Η κίνηση αυτή ισχυροποιεί μια τάση η οποία δείχνει να ισχυροποιείται το τελευταίο εξάμηνο. Μετά από το χαμηλό του 1,37% τον Ιούλιο, οι αποδόσεις ξεκίνησαν να κινούντα ανοδικά. Ωστόσο αν και δεν υπήρχε μια δυναμική κίνηση, η εκλογή Trump λειτούργησε σαν καταλύτης και οδήγησε σε ισχυρή άνοδο.

Τα σχέδια για ένα ευρύτατο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, παρουσιάζονται ως ο βασικός λόγος για την κίνηση αυτή. Ο Trump επιθυμεί να μειώσει τη φορολογία και να επενδύσει στις υποδομές. Οι traders ομολόγων ποντάρουν ότι μια πολιτική όπως και αυτή, θα διογκώσει τα ελλείμματα και θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι πιθανότητες μιας αύξησης επιτοκίων από τη Fed, το Δεκέμβριο, είναι σχεδόν απόλυτες αφού τα futures αυτή την ώρα, προεξοφλούν το γεγονός αυτό με πιθανότητα 96%. Πέραν τούτου, οι traders προεξοφλούν ότι θα υπάρξει και μια ακόμα αύξηση στους πρώτους μήνες του 2017. Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι μεγάλοι επενδυτές μετακινήθηκαν από τα παραδοσιακά κρατικά ομόλογα σε inflation protected bonds (TIPS).

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ενέργειες του Trump θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεγάλες αναταραχές στους επόμενους μήνες με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται κατακόρυφα.

Facebook Comments