Κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ κατάφερε χθες Τρίτη, μετά από πολύ καιρό, να διασχίσει τα μπροστινά σύνορα της Συρίας και να φτάσει στην πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες σύμφωνα με αντιπρόσωπο του ΟΗΕ.

Το κομβόι το οποίο μετέφερε φαγητό, νερό και άλλες βασικές προμήθειες αναμένεται να βοηθήσει 107.500 Σύρους που ζουν στην πόλη Rastan και στα κοντινά χωριά στην περιοχή Homs της δυτικής Συρίας η οποία δεν έχει παραλάβει καμία βοήθεια από τον Ιούλιο.

Περίπου 6 εκατομ. Σύροι ζουν σε περιοχές που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες και μεταξύ αυτών ένα εκατομ άνθρωποι ζουν στις πολιορκούμενες περιοχές σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι παραδόσεις απαιτούν σύνθετες διαδικασίες και διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των ανθρώπων που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή τη φορά ανακοινώθηκαν μια μέρα μετά τη δήλωση του επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία χειροτερεύει.

Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι μέσα στον Νοέμβριο δεν πραγματοποιήθηκε καμία παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ για την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα τρία κομβόι που στάλθηκαν πριν από λίγο καιρό στις δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της Συρίας δεν κατάφερε να εκπληρώσει την αποστολή του και τελικά εστάλη πίσω στα σημεία που είναι επανδρωμένα από δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας ή παραστρατιωτικούς.
 

Facebook Comments